Hallottatok már a málvyacukor kísérletről?

A Stanford egyetem kutatói végezték 4-6 éves gyerekek részvételével. A kísérlet arról szólt, hogy a gyerekeket beültették egy szobába egy mályvacukor társaságában, 15 percre. A kísérlet kezdete előtt elmondták nekik a szabályt: ha nem eszi meg a cukrot, akkor a kísérlet végén kap még egyet, akkor viszont akár mind a kettőt azonnal megeheti. De ha megeszi, akkor nincs jutalom.
A gyerekek 1/3-a tudta kivárni a kísérlet végét. Azonban az igazán érdekes rész akkor kezdődött, mikor a kísérlet utókövetését végeztek a pszichológusok, ugyanis egyértelmű lett az eredményekből, hogy a mályvacukor teszten jól szerepelt, ergo nagyobb önuralommal rendelkező gyerekek iskolai felvételi pontszámai sokkal magasabbak voltak társaikénál.
Ez ugye nem olyan nagy meglepetés? Ha nagyobb az önuralmunk, akkor több időt tudunk fordítani unalmasnak tűnő, de hasznos dolgokra,mint például – sajnos sok lurkó esetében – a tanulás. (Bár ennek szerintem nem feltétlenül kellene így lennie…de ebbe itt most nem megyek bele.)

De felnőttként is igaz mindez. Hogyan csinálsz meg például egy fogyókúrát önuralom nélkül? Ezen kívül sajnos rengetegen dolgoznak – anélkül, hogy pillanatnyilag bármennyire is élveznék – a jövőbeli jutalomért, pl.: fizetés, előléptetés, kivéve azokat a szerencséseket, akik szeretik a munkájukat.

Hogyan tanítsuk a gyerekeket önuralomra?

marshmallow

 1. Gyakoroljatok!
  Az önuralom – sok más dologhoz hasonlóan – gyakorlástól fejlődik a legjobban. Minél kisebb a gyereked, annál nehezebb neki az önkontroll. Piciként még nem érti, hogy anya/apa miért nem ugyanazt szeretné, ami – úgy érzi – neki a legjobb lenne. De ahogy egyre cseperedik, egyre jobban lehet terhelni. Ne feledd, nem egy frusztrált gyereket szeretnél kapni, hanem egy boldog és magabiztosat. Tehát a gyakorlással, mint egy edzésnél is fontos a fokozatosság és hogy iktassatok be szüneteket…. De mit csinálhattok? Alakítsatok ki szabályrenszert, amit következetesen betartotok. A szabályokon kívül legyen nagy a szabadság, de amit kiszabtatok, azt nem szabad megsérteni. Például:

  • kocsiban nem szabad enni
  • ha vesztek valamit neki a boltban, csak otthon eheti meg/bonthatja ki
  • csak az asztalnál szabad enni
  • nagy étkezések előtt nincs nasi

  De bármit kitalálhattok, ami Neked kézenfekvő és nem érzed idegennek. Az a lényeg, hogy megtanulja, hogyan lehet elfogadni, hogy sajnos nem mindig az és akkor történik, ahogyan ő szeretné. Nálunk a fentiek nagyon beválltak, a kisfiam nagyon ügyesen követi ezeket a pontokat.

  Mindez nem kell, hogy azt jelentse, hogy egy karót nyelt kisgyereket nevelj! Azokon a területeken, amit nem szabályozol, hagyj neki minél nagyobb szabadságot és..

 2. Iktassatok be szüneteket!Felnőttként is gyakran elfáradunk az önkontrolltól és szeretünk néha kilengeni. Enni egy pizzát és csak másnap folytatni a diétát, vagy egy este tanulás helyett megnézni egy szórakoztató filmet. Ettől még nem dől össze a világ, plusz szükségünk van néha lazításra, hogy utána újúlt erővel folytassuk onnan, ahonl befejeztük. Ez ugyanígy működik a gyerekekkel is. Adj neki néha szünetet, de aztán ugyanúgy térjetek vissza a rutinhoz.
 3. Mutass példát!
  Ugye, hogy borzasztó, amikor egy szülő elvárja a kisgyerekétől, hogy olyan legyen, amilyen példát ő sosem mutatott neki. A gyerekek a szüleiket utánozzák, mióta világ a világ. Ők bennünk bíznak a legjobban, azt hiszik, hogy mi csinálunk mindent a világon a legjobban. Ennek megfelelően le is utánoznak mindent, amit csinálunk… Hát hajrá szülők…mutassatok példát! Legyetek olyanok, mint amilyennek a gyerekeiteket szeretnétek látni! Ha azt látja, hogy Te türelmetlen vagy sorban álláskor, vagy ideges leszel azonnal, ha valami nem megy, akkor Tőle sem számíthatsz másra…
 4. Késleltesd a jutalmakat!
  Lehet neki csokikészlete, amit nem eszik meg. Lehet egy álomjátéka, amit nézegettek a kirakatban, de egyenlőre még nem kaphat meg. Majd mondjuk csak szülinapra. A türelmet és a várakozást is érdemes gyakorolni.
 5. Óvatosan a jutalmazással!
  A jutalmazás kétélű dolog, nagyon óvatosan kell vele bánni. Túl sok jutalmazással el is vehetjük egyes dolgoktól a gyerekek kedvét.
  Ne azért tudja kivárni a sorát, mert utána kap egy nyalókát. Ne azért csináljon valamit, mert utána megkapja a beígért játékot.
  Képzeld el, hogy ha például szeret olvasni és Te minden elolvasott könyv után adsz neki valami szuper ajándékot. Egy idő után a gyerek már elvárja egy-egy könyv után az ajándékot és enélkül már nem fog olvasni. Abbahagy egy tevékenységet, amit addig szeretett csinálni. Ezen kívül felmerül előbb-utóbb benne a gondolat, hogy az olvasás nem is lehet valami szuper dolog, ha még anyu is úgy gondolja, hogy ezért jutalmat kell adnia…

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_marshmallow_experiment
Paul Tough:Segítsük kibontakozni gyerekeinket!
http://www.crosswalk.com/family/parenting/kids/5-ways-to-teach-your-kids-self-control.html
http://www.parentingscience.com/teaching-self-control.html

Pin It on Pinterest

Share This