Én sosem voltam benne biztos, hogy ha nagyon alaposan meg szeretnék tanulni valamit, akkor milyen technikához kellene folyamodnom. Sokszor újraolvasni? Aláhúzni a lényeget? Kijegyzetelni? Most végre ráakadtam egy tanulmányra, ahol tíz nagyon népszerű tanulási technikát vetettek össze. Az eredmény sokak számára meglepő lehet, van aki pedig már most is erre esküszik. Te hogyan tanulsz?
A Psychological Science in Public Interest nevű lapban jelent meg egy tanulmány (a lap oldalán le is tölthető angol nyelven), ahol 10 nagyon népszerű és elterjed technikát vetettek össze.

A 10 vizsgált tanulási technika

(ez még nem a hatékonysági sorrend)

1. Az anyag olvasása közben a mélyebb értelmezés. “Miért?” kérdések olvasás közben.
2. Saját magunknak elmagyarázás. Mit jelent nekünk a szöveg, amit olvasunk?
3. Lényeg kigyűjtése/összefoglalása, jegyzetelés
4. Lényeg aláhúzása, kiemelése
5. Kulcsszóval memorizálás
6. Képek megjelenítése olvasás közben
7. Többszöri újraolvasás
8. Gyakorló tesztek
9. Gyakorlás kisebb szeletekben, hosszabb idő alatt
10. Más gyakorlatok, témák beillesztése a tanulási folyamat közben
A tanulmányban a csoportokat egymással és egy olyan csoporttal is összehasonlították, akik csak szimplán elolvasták a megtanulandó szöveget és a lenti eredményre jutottak:

Nagy hatékonyságú tanulási technikák

A gyakorló tesztek és a tanulás hosszabb időre szétosztása bizonyult a leghatékonyabbnak. Ez nem azt jelenti, hogy csak ezekkel lehet jól megtanulni valamit, de érdemes velük próbát tenni, ha esetleg eddig nem így tanultál, vagy nem használtátok ezt a gyerekeddel.

Gyakorló tesztek

Feleletválasztós tesztek, kikérdező kártyák, kérdés-válaszok az anyagról. Úgy tűnik ezek a dolgok nagyon hatékonnyá teszik a tanulást. Egyre több könyvhöz adnak már teszteket, kérdéseket, kikérdező anyagokat. Ezeket mind-mind nagyon érdemes használni.
Én magamon azt vettem észre, hogy ha tesztet csinálok, akkor sokkal jobban rá vagyok kényszerítve a gondolkodásra és ha nem tudom egy kérdésre a választ, akkor miután megnéztem, hogy mi lett volna a megoldás, kitörölhetetlenül ragad meg az agyamban. Ugyanez, ha idegen nyelven kell beszélnem és nem jut eszembe egy szó, akkor miután megnéztem, legközelebb már könnyen használom, átkerül az aktív szókincsembe.
Próbálgassátok, használjátok!
Gyakorlás kisebb szeletekben, hosszabb idő alatt

Azt hiszem ez nem meglepetés. Nagyon sok helyről lehet hallani, hogy a mindennapi kisebb adagokban tanulás jóval hasznosabb, mint az anyag egyszerre, dolgozat vagy vizsga előtti bebiflázása. Ennek biztosan megvannak az okai, például, hogy hogyan kerül át a rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába. Ehhez kitartás, rendszeresség és egy kis fegyelem kell, de szerintem még így is kellemesebb, mint az anyag nagy mértékben agyunkba ömlesztése. Az egyetemi éveim alatt nem mondható, hogy eszerint tanultam volna és amennyire tudom a legtöbb egyetemista leginkább a vizsgák előtt tanul, de utólag nagyon sajnálom, hogy nem vettem a fáradtságot már év közben, hogy elővegyem a könyveket. Sok kellemetlen éjszakázástól és idegességtől kíméltem volna meg magam és valószínűleg hosszabb távra épült volna be a tudás.

Közepesen hatékony technikák

A tanulás közben magunknak kérdések feltevése, az anyag olvasás közbeni magunknak elmagyarázása és a tanulás folyamata közben néha kicsit más tanulása technikák sem rosszak, sőt… A sima olvasgatástól sokkal hatékonyabbak, de a tesztelést és a “szétosztott” tanulást nem verik kenterbe.
Én nagyon szeleburdi tudok lenni és hajlamos vagyok arra, hogy ha elolvasok valamit, akkor ne értelmezzem, hanem csak átfussak rajta. A férjemen vettem észre, hogy teljesen máshogy olvas cikkeket, könyveket. Ő azonnal értelmez, azonnal kérdőjelez és ha beszélgetünk egy-egy mindkettőnk által olvasott cikkről, akkor sokkal jobban fel tudja idézni az olvasottak részleteit, mint én. (Legyen szó akár egy sima, hétköznapi cikkről, valamilyen internetes újságban.) Azt gondolom, hogy ezek a technikák is szuperek az anyag mélyebb megértéséhez és tanuláshoz.

Kevésbé hatékony technikák

A lényeg kigyűjtése/összefoglalása/jegyzetelés, a többszöri újraolvasás, a szövegkiemelőzés, illetve aláhúzás, a kulcsszóval való memorizálás és a képek megjelenítése számítanak a tíz vizsgált módszer közül a legkevésbé hatékonynak. Ez nem azt jelenti, hogy ezek a technikák semmire sem valók!!! Sokkal jobbak, mintha semmit nem csinálnál, vagy csak átfutnád az anyagot. Ha neked ezek közül a technikák közül jön be valamelyik a legjobban, akkor természetesen az is szuper, ha ezekkel tanulsz, csak tartsd szem előtt, hogy esetleg jó kipróbálni más dolgokat is (esetleg a fent felsoroltak közül), hátha azok is hasznosak lesznek. De szerintem a tanulásnál nagyon fontos, hogy ne érezzük úgy, hogy ráerőszakolunk magunkra valamit. Ha nem élvezzük kicsit sem, akkor unatkozni fogunk, nem tudjuk annyira kitartóan csinálni, nincs flow…

További jó tanulgatást!

Érdekes lehet esetleg neked még:

koncentralni

montessori matematika

montessori-matematika

montessori-csend-gyakorlatok

Pin It on Pinterest

Share This