A kisfiam már régóta könyörög, hogy vegyük elő a szekrény tetejéről a Polit! A Poli, az a Monopoly társasjátékot jelenti az ő kis nyelvén. 🙂 Nemrégen beadtam a derekamat és azt láttam, hogy ő a kis 3 és 1/4 évével és az izgágaságával hajlandó szabályokat követni. Persze ide oda pakolt házikókat és a pénz dolgot sem nagyon értette még, de szeretett volna játszani. Így elhatároztam, hogy keresek neki való társast és találtam egy nagyon aranyosat, ami még az én Montessori-őrületemnek is megfelelt, mert van benne színpárosítás és finommotorika fejlesztés is. Ez a Mókusos játék!

Mi a fontos nekem egy társasjátéknál?

Az, hogy a gyerekem szeressen játszani vele! De komolyan. Ha magától nem jut eszébe egy játékról, hogy azzal szeretne játszani, az nem jó játék, akármennyire szép és akármekkora betűkkel van ráírva, hogy fejlesztő, nem lesz jó. Persze, ahogy már fent is említettem, a kis montessoris lelkemnek nagyon jót tesz, ha van benne finommotorika fejlesztés, érzékelés fejlesztés is, ezért próbálkozom olyan játékokkal, amik ezt is célozzák. Így esett, hogy kipróbáltunk egy csipeszes mókusos játékot. Az angol neve “Sneaky, Snacky Squireel Game”.

A játékról

Ez a társas egy sor díjat elnyert 2011-ben, amik közül számomra a legfontosabb mutatónak az tűnik, hogy a Parent’s Choice Award-ot is elvitte, tehát a legtöbb szülő ezt ajánlotta. A játék mostanra az egész világon elterjedt. Magyarországon is elkezdték forgalmazni. Mi innen kaptuk: www.fejlesztojatekvilag.hu

A játék áll egy mókusos csipeszből, aranyos kis különböző színű makkokból, egy szép dobozból, aminek a belseje egy fát formáz, 4 db farönk alakú “makk-tárolóból” és egy pörgettyűből. Így néz ki:

mokus_2

mokus_1

mokus_5

mokus_4

mokus_3

A játék menete

Nagyon egyszerű. Minden játékos kap egy farönköcskét és ezt kell feltölteni a megfelelő színű makkokkal. Amikor rád kerül a sor, akkor pörgetni kell és olyan színű makkot lehet leszedni a fáról, amilyet pörgettél. De vigyázz, mert pörgethetsz szomorú mókust vagy szélvihart is és elveszítheted a makkokat, illetve ha úgy adódik, akkor rabolhatsz is a többiektől, így a nagyobbacskáknak némi stratégia is bele van csempészve.

Mire figyelj játék közben?

Ha még nagyon pici a gyerek, akkor nem kell mindenáron erőltetni, hogy a szabályok szerint játsszon, mert még lehet, hogy nem is érti pontosan és inkább csak a csipeszelés érdekli.
mi legelőször úgy játszottuk, hogy a kisfiam rakta be az összes makkot a megfelelő színű helyre. A pörgettyű maximum addig érdekelte, amíg néhányszor megpörgethette. Aztán ahogy jobban hozzászokott, már egyre inkább tudtunk haladni az igazi szabályok felé. Szóval itt is – mint annyi más helyen – a fokozatosság és a türelem fontos a szülők részéről és persze, hogy ne akarjuk ráerőltetni a gyerekre a játékot.:)

Egyébként a játékot 3 éves kortól ajánlják (főleg a kicsi részek miatt – hogy ne vegyék a szájukba) és szerintem is kb akkortól lehet jó, de ugye nekem az a vesszőparipám, hogy minden gyereknek a saját fejlődési tempójában jó játékokat adni. Ha nem érdekli először, akkor rakd el és későb valószínűleg magától veszi elő. Ha pedig már első alkalommal megtetszik neki, akkor azt jelenti, hogy éppen a megfelelő időszakban kapta a játékot. De 3 évesnél korábban tényleg én sem adnám, a fulladásveszély miatt.

Hol tudjátok megvenni?

A www.fejlesztojatekvilag.hu webshoptól kaptuk, így azt mondanám tőlük vegyétek, például IDE kattintva.;)

Pin It on Pinterest

Share This