Valamiért eddig a babás témákat elkerültem, pedig én szerettem ezt az időszakot az életünkben, sőt még szeretném, ha lenne ilyen.
Amikor eszembe jutott, hogy elkezdem ezt a témakört is feszegetni, azonnal a szoptatás ugrott be.

Én azt gondoltam a szülés előtt, hogy a szoptatás valami nagyon magától értetődő dolog lesz, azonnal tudni fogom biztosan, hogy mit kell csinálni, hiszen a fotókon, filmekben is olyan egyszerűnek és könnyűnek tűnt az egész. Van akinél így is van, de én nem így jártam. Nekem fájdalmas volt, nem tudtam, hogy hogyan fogjam, mit csináljak, hányszor szoptassam és meddig… Számomra megkeserítette a tudatlanság az első pár napot a babával és sajnos a csecsemő osztályos nővérkék sem tudtak igazán segíteni. Egy szoptatási tanácsadó mentette meg végül a helyzetet, ha ő nem lett volna, akkor a kisfiam valószínűleg tápszeren nevelkedik.
Ma a tőle begyűjtött tapasztalatokat szeretném megosztani, hátha Titeket már felkészültebben ér ez a dolog. De azért azt hozzátenném, hogy ha Nektek sem megy, akkor az a jó, ha minél előbb szakemberhez fordultok Ti is! A cikkben inkább csak általános infok vannak, amiket jó tudni mielőtt az ember lánya nekiáll a szoptatásnak (én utólag nagyon örültem volna, ha nekem valaki elmondja az egészet előre), de ha probléma van, akkor tényleg keressetek fel orvost, védőnőt vagy szoptatási tanácsadót inkább! Őket nem tudom helyettesíteni sajnos… 🙁

Szülés után mellre tétel – az előtej fontossága

Tudtátok, hogy a baba szempontjából nagyon fontos, hogy a szülés után cicire tegyétek? Mind lelki, mind egészségügyi szempontból jelentőséggel bír ez a dolog.
Egyes babák, ha az anyukájuk hasára rakják őket, akkor még a kis mozgásképtelen állapotukban is odaküzdik magukat az anyukájuk cicijéhez. A születésük után a legerősebb a szopási ösztönük és akarnak is szopizni. Egyes babák nagyon ügyesek már az elején is, más babáknak idő kell, amíg megtanulják, hogy hogyan kell ezt csinálni. Velük türelmesebbnek kell lenni.
Az első pár napban az anyukájuk cicijeből az úgynevezett előtejet (kolosztrum) szopizzák ki. Ez a fajta tej, már a terhesség alatt elkezd termelődni és amíg be nem indul a tejtermelés, addig (az első pár napban) biztosítja a baba tápanyagszükségletét.
A kolosztrum olyan nekik, mint valamiféle védőital. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet a „baba első védőoltásának” is nevezi. Rettenetesen sok táp- és ellenanyagot tartalmaz, ami védi és táplálékkal látja el a babát.
A kolosztrum segíti a mekónium (sötét színű széklet az első napokban) kiürülését is, sőt kutatások azt is kimutatták, hogy minél többet szopizik egy kisbaba az első napokban, annál kisebb az esélye, hogy besárguljon.
Szóval hajrá anyukák, amilyen korán csak tudjátok, rakjátok cicire a babát!
Amikor megindul a tejtermelés

Mindenkinél másmilyen érzés, ahogyan megindul a tejtermelés, megtörténik az úgynevezett tejbelövellés. Nekem nem volt kellemes, de kibírható azért. Állítólag a gyakori mellre tétel az első napokban csökkenti a fájdalomérzetet. A szobatársamnak a kórházban nagyon fájt, nekem kevésbé. Szerintem ez melltípustól is függ.
Nagyon sokan félnek attól, hogy mi lesz, ha nekik nem lesz tejük. Erre is az a válasz, hogy már a tejbelövellés előtt is cicire kell rakni az újszülöttet, hiszen maga a szopizása is arra serkenti az anyuka szervezetét, hogy kezdje meg a tejtermelést. A szakirodalom még olyan esetet is ismer, hogy örökbefogadó anyukánál is sikerült megindítani a tejtermelést a baba rendszeres mellre tételével.
Semmi esetre se hagyjuk abba a szoptatást a tejbelövelléskori fájdalom miatt. Ez a furcsa érzés pár napon belül elmúlik.

A fájdalom

Vannak anyukák, akiknek borzasztóan fáj az első időszakban a szoptatás (van akinek akár hetekig is),de van aki már az elején is fájdalommentesen szoptat. Én sajnos az előző kategória voltam és emiatt meg voltam győződve róla, hogy valamit rosszul csinálok, mert mindenhol azt olvastam, hogy aki helyesen szoptat, az nem érez fájdalmat. Aztán a szoptatási tanácsadó nyugtatott meg, hogy bizony előfordul, akinél ez így van. Szóval ne ijedjetek meg, ha fáj. Van ilyen is, de elmúlik.

Az édesanya egészsége

Kutatások bizonyítják, hogy nem csak a babákra van nagyon jó hatással az anyatej és a szopizás, hanem az anyukákra is. Egyrészt – mivel szoptatás közben oxitocin termelődik – segíti a szülés utáni méhösszehúzódást. Ezen kívül azt az összefüggést találták még, hogy a nőknél, akik szoptattak, ritkábban fordult elő csontritkulás, mellrák, petefészekrák, méhrák, vérszegénység.
Kereslet-kínálat elve

A tejtermelődés annak megfelelően történik, hogy mekkora igény van rá. Minél többet szopizik a baba, annál több tej termelődik. Hihetetlen, hogy mennyire „okos” a szervezetünk, nem? Még arra is képes, hogy úgy szabályozza a tejtermelést, hogy csak este és reggel legyen, ha éppen az anyuka már visszament dolgozni, de még szoptat. Szerintem ez csodálatos.
Vannak babák, akik lustábbak, kevesebbet szopiznak, esetleg súlyt is vesztenek. Ekkor azt szokták javasolni, hogy sűrűbben tegyék cicire a babát, még akkor is, ha elalszik talán. A mellétáplálással, tápszerezéssel óvatosan bánjatok, ugyanis, ha jól lakik a tápszerrel, vízzel, teával a baba, akkor legközelebb kevesebbet fog szopizni és a szervezeteteknek ez egy jelzés, hogy még kevesebb tejet termeljen.
Vannak olyanok is, akik fejni kezdik a mellüket, hogy fenntartsák a tejtermelést. Erre nekem azt javasolta a szoptatási tanácsadó, hogy óvatosan tegyem, mert ha túlzásba viszem, akkor veszélyes lehet, hiszen a túl sok tej termelődésétől becsomósodhat, begyulladhat a mell. (Ha például sem a baba nem kér tejet, sem lefejni nincs valamiért időd.)
Tehát a legjobb módszer, ha a babátoknak (és magatoknak) megfelelő tempót veszitek fel.

Evett-e eleget

A legtöbb anyuka aggódik, hogy evett-e, eszik-e eleget a kisbabája. Szerintem nem baj, ha méregetitek a babát, amennyiben ez megnyugtat Titeket. Nagyon sok helyen lehet az Interneten súlygyarapodási táblázatokat találni, illetve iránymutatást, hogy a baba fejlődik-e megfelelően. Ezen ellenőrizhetitek, hogy hol tart a babátok.
Sokszor riogatják az anyukákat, hogy nem hízik a gyerek, valami baj van. Ha van elég nedves pelenkája, jókedvű, nem sápadt, nem aluszékony, akkor nem lehet nagy baj, de azért konzultáljatok a védőnővel, ha aggódtok! Mindig jobb a biztonság és a nyugodt anyuka.

Helyes mellretétel

Én nem tudtam, hogy mennyire fontos, hogy helyesen tegyem cicire a babát és hogy ettől is függ, hogy fáj-e, illetve, hogy tud-e elég tejcit szopizni.
Nagyon sok féle pozíció létezik. Ehhez nem is lenne elég egy cikk, hogy megfelelően leírjam. A cikk végén találtok egy linket a La Leche Liga által kibocsátott szoptatós kisfüzethez. A kiadvány végén részletesen leírják a szoptatási pozíciókat. Ha nem megy ennek ellenére sem, akkor mindenképpen keressetek meg egy szoptatási tanácsadót. A kisfüzet róluk is tartalmaz egy listát.

A mell telítődése, tejláz

Amikor a kisbabám váratlanul először átaludta az éjszakát, akkor reggelre becsomósodott, „beállt” a mellem és lett rajta egy szép, nagy, vörös folt és lett 40 fokos lázam is. Ekkor tanultam meg, hogy amíg nincs nagyon jól megedződve a mellem , addig sajnos még akkor sem engedhetem meg magamnak, hogy átaludjam az éjszakát, mikor a baba ezt lehetővé teszi. Van, aki azt mondja, hogy a babát ébresszük fel, van aki azt mondja, hogy kelljünk fel és fejjük le, de a babát ne ébresztgessük. Én lefejtem, mert szerettem volna, ha minél hamarabb beáll a szervezete az egész éjszakai alvásra. Ahogy teltek a napok, egyre hosszabb időket hagytam éjszaka a fejések között, így egy idő után már nem állt be a mellem akkor sem, ha én is aludtam éjszaka. Nagyon fontos a fokozatosság…
Arról sajnos nem tudok állást foglalni, hogy szabad-e tejláz alatt szoptatni. A szoptatási tanácsadó azt javasolta, hogy abba ne hagyjam a szoptatást, mert csak rosszabb lesz és elmehet a tejem. A gyerekorvos szigorúan megtiltotta… Sajnos ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, mert a szakemberek véleménye sem egyezik.

Cumisüveg, bimbóvédő

A cumival óvatosan kell bánni, mert előfordul, hogy a baba hozzászokik, hogy a cumiból nagyon könnyen jön a tejecske és az anyamellet nem fogja kérni, vagy nehezebb lesz neki a szopizás. Ezt a jelenséget nevezik cumizavarnak. Tehát óvatosan a cumival. Ha már használtok, akkor inkább olyat, amiből nehezebben szopizza ki a baba a folyadékot. (Vannak direkt erre kialakított cumisüvegek is.)
Vannak, akik bimbóvédőt használnak, mert a babájuk azt könnyebben be tudja kapni. Ha ez nem jelent számotokra kellemetlenséget, akkor nincs vele probléma. Az én személyes tapasztalatom az, hogy én nagyon nem szerettem állandóan fertőtlenítgetni a bimbóvédőt (utazásokkor rémálom volt), viszont egyedül nem tudtam róla leszoktatni a babát. Ehhez is segítség kellett, mert hozzászokott a bimbóvédő alakjához és nehezen ment neki a visszaállás a cicire. Én a következő babánál már csak nagyon indokolt esetben kezdenék bimbóvédőt használni (pl kisebesedett mellbimbó), de ha nektek kényelmes, akkor ezzel is lehet bármeddig szoptatni!

A mellbimbó kezelése

Nem kell semmivel kezelni. A legfontosabb, hogy tartsuk tisztán és lehetőleg csak vízzel tisztítsuk, ugyanis minden, ami szárítja, elősegítheti a kirepedezését. Akinek nagyon száraz, esetleg 100%-os tisztaságú lanolinnal kezelheti. Erre azt mondják, hogy még szoptatáshoz sem kell letörölni. Én azért letörölgettem előtte, nehogy 10 év múlva derüljön ki, hogy mégsem volt olyan jó, hogy lanolint evett. 😉

Hány éves koráig szoptassuk?

Ez egy nagyon megosztó téma, sok olyan fórumot láttam, ahol anyukák ezen veszekednek.
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása, hogy 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon a baba és ha lehet, akkor 2 éves koráig kapjon anyatejet a szilárd táplálék mellett.
Szerintem addig kell szoptatni, amíg a baba igényli és az anyukának sem kényelmetlenség. Az ideges anyuka a babának sem jó. Én a hosszú szoptatás mellett vagyok, de van sok olyan ismerősöm, aki 6 hónapig akart csak szoptatni és abba is hagyta akkor. Ez mindenkinek a saját választása.

Elválasztás

Vannak olyan babák, akik maguk megindítják az elválasztási folyamatot. Az én babám nem ilyen volt. Őt több, mint 2 éves koráig szoptattam és szerintem nem is akarta volna 10 éves koráig abbahagyni, viszont ekkor már én is azt mondtam, hogy szeretnék egy kicsit nagyobb szabadságot és csináltunk pár napot, amíg nem voltam otthon, csak olyankor, amikor egyébként nem szopizott volna. A párom ebben nagyon támogató volt. (Nagyon fontos!!!!) A pár nap után már, ha kérte is, akkor is megmondtuk neki, hogy már elfogy a tejci és nagyon könnyen belenyugodott. Hagytam ebben az időszakban, hogy sokat (nagyon sokat) bújjon, hogy a fizikai közelség igényét kielégítsük, de aztán ez is normalizálódott.

Remélem sikerült a saját tapasztalataimmal segíteni Nektek. Ha még több információt szeretnétek, akkor itt van még egy kis olvasnivaló:
http://www.lll.hu/files/Szopis_fuzet2011.pdf
De szeretném hozzátenni, hogy bármilyen problémátok felmerül, forduljatok a védőnőhöz, gyerekorvoshoz, vagy hívjatok egy szoptatási tanácsadót. (Róluk is találtok listát a kiadványban.) Semmiféleképpen ne halogassátok a szoptatási problémák kezelését, mert ez nagyon fontos lehet a baba életében!

Pin It on Pinterest

Share This