Valahogy az én gyerekkoromból kimaradt a sógyurmázás, csak felnőttként fedeztem fel, hogy mekkora örömet tud okozni a sógyurmával való alkotás. A kisfiam imádja és én is nagyon el tudok merülni benne.

Idén, a vírus miatt sajnos külföldön karácsonyozunk. Remélem ez az első és utolsó ilyen alkalom. Viszont emiatt nincs sok karácsonyi díszünk, karácsonyfa díszünk pedig egy sem. Azt találtam ki, hogy mennyire jó lenne, ha ahelyett, hogy vásárolnánk díszeket, legalább egy részüket mi készítenénk el. Így meg is született a sógyurma karácsonyfa díszek ötlete.
Íme a recept és az ötletek, amiket összegyűjtögettem:

Sógyurma recept:

– 2 bögre finomliszt
– 1 bögre finom szemű só
– 3/4 bögre víz

Nálunk ez a recept bevált, de ha valakinek van más, amire esküszik, akkor azt a kommenteknél legyen szíves írja le nekünk!

Kézzel gyúrjuk össze a hozzávalókat. Ha nagyon morzsálódik, kicsi adagonként adjunk még hozzá vizet, amíg szép sima tésztát nem kapunk.

Ezután már bármit lehet alkotni belőle. Mi most kinyújtottuk és karácsonyi mézeskalács kiszúrókkal formákat vágtunk ki belőle. Illetve készültek kedvenc mesefigura díszek is, hogy ők is velünk ünnepelhessenek majd. 🙂

Én azt olvastam, hogy sütőben, nagyon alacsony hőmérsékleten (50-60 C) kiszárítva kevésbé töredezik majd, de régebben levegőn szárítva sem volt semmi baja a figuráinknak.
Hogy mennyi ideig kell szárítani, az a figura vastagságától is függ. A mi kis vékony díszeink a sütőben, 60 fokon (nem légkeverésen) kb. 2 órán át száradtak.
Száradás után lehet festegetni. Akril festékkel vagy temperával szokták festeni. Arra vigyázzunk, hogy ne áztassuk el nagyon a figurákat. Van, aki lakkal lekezeli a végén, így tartósabb lesz. Én ezt még nem csináltam, enélkül is szépek voltak a figurák, de elképzelhető, hogy lakkal még szebb az eredmény.

Azt még hozzá szeretném tenni, hogy én hagytam, hogy mindent, amiről úgy gondolja, hogy egyedül is meg tudja csinálni, azt hagytam neki. Így lettek mindenféle vastagságú díszek, de vagy 1 órán keresztül nyújtotta és vagdosta a tésztát és hihetetlenül elmélyült a munkában. Nem akartam, hogy a sütésből az legyen, hogy rosszul érzi magát, ezért nem törődtem vele, hogy szépek lesznek-e a díszek vagy sem. A közös móka és kreatívkodáson volt a hangsúly.

A mi díszeink sütés előtti állapota:

sogyurma-kisutes-elott

Sógyurma ötletek karácsonyra:

Nagyon-nagyon sok sógyurma ötletet lehet találni az Interneten. Elég sok időt eltöltöttem a válogatással, hogy olyat találjak, amit egy 7 éves is meg tud egyedül is csinálni, hogy érezze, hogy ezt ő alkotta és ne kelljen folyton beavatkoznom.

Íme, ezeket hozom ma nektek:

#1 – Mikulás sógyurma kézlenyomat

Melyik nagymama, nagypapa nem lenne oda egy ilyen karácsonyi ajándékért? Csak belenyomja a kezét, körbevágja és kifestegeti. Nekem ez nagyon tetszik!

Forrás: www.messylittlemonster.com

Télapó karácsonyi sógyurma dísz

#2 – Karácsonyi illatú sógyurma füzér

Ez egy szuper ötlet! A sógyurmához lehet adni karácsonyi fűszereket, fahéjat, szerecsendiót, őrölt szegfűszeget és esetleg pár csepp narancsos illóolajat, így a sógyurma füzérünk nem csak nagyon szép dekoráció, de szuper karácsonyi illatosító is lesz. Mi ilyet biztosan készítünk a fára!

Forrás: www.rockyhedgefarm.com

Karácsonyi illatosított sógyurma füzér

#3 – Mézeskalács ember sógyurmából

Fahéjas sógyurma recept:

– 3 bögre finomliszt
– 1 bögre fahéj
– 1 bögre só
– 1,5 – 1,75 bögre víz
– néhány csepp illóolaj

Szerintem ez elég sok tészta, először én biztos kevesebbel kezdeném…
Először összekeveri a szilárd összetevőket, majd a vízbe belekeveri először az illóolajat és ezt önti fokozatosan a tésztához. A tésztának simának és nem ragacsosnak kell lennie.
Ezután a sógyurmát kb 0,6 cm vastagra nyújtja és kiszúrogatja a figurákat. 150 fokos sütőben fél óráig szárítja.

Ezt én még nem próbáltam, de ezt is mindenképpen szeretném. Bár mi igazi mézeskalácsot is szoktunk sütni a fára, egy ilyen szép emlék a gyerekkorból is nagyon jó lenne!

Forrás: https://treasureinanearthenvessel.blogspot.com

Mézeskalács ember sógyurmából

#4 – Hóember sógyurma kézlenyomat

A sógyurma kézlenyomat ötletek tárháza szinte végtelen. Ez itt nagyon tetszik nekem:

Forrás: Learning and Exploring Through Play – Salt Dough Snowman

Sógyurma kézlenyomat hóember

#5 – Sógyurma karácsonyfa, ujjlenyomat díszekkel

Ez olyan aranyos és egyszerű és ez is szuper ajándékötlet is. A nagyik, dédik oda lesznek az aranyos, kifestett ujjlenyomatoktól.

Forrás: Messy Little Monster – Fingerprint salt dough Christmas tree

sógyurma karácsonyfa ujjlenyomat díszekkel

#6 – Ujjlenyomat hóember sógyurma

Az ujjaik lenyomatából könnyen tudnak hóembert festeni. Ez is olyan jó ötlet! 🙂

Forrás: Crafty Morning

Ujjlenyomat sógyurma hóember

#7 – Sógyurma rénszarvas, fordított mézeskalács ember formából

Mindig lenyűgöz, hogy egyes emberek milyen kreatívak. Ez az aranyos rénszarvas fordított mézeskalács emberből készült. Nagyon ötletes! Sajnos a forrást nem ismerem…

sógyurma rénszarvas

#8 – Sógyurma díszek lenyomatokkal

Ha van bármilyen növény, nyomda, textúra a közelben, akkor nyugodtan nyomhatunk formákat a sógyurmába, mielőtt megszárítjuk. Van aki csipkét nyom bele, van aki kötött sapkát, van aki erezett fát és gyönyörű alkotások jönnek ki belőle. Manapság lehet kapni süti nyomdákat is, az is szuper ilyesmire.

Forrás: Olive Dragonfly

sógyurma növény lenyomatokkal

Remélem sikerült egy kis ihletet adnom és ti is alkottok majd szépeket. Nyugodtan kommentben küldhetitek a Facebookon az alkotásokat. Örülünk neki!

Nagyon boldog együtt sógyurmázást kívánok!

Pin It on Pinterest

Share This