A Montessori módszert nagyon nehéz egy mondatban összegezni. A Montessori egy oktatási filozófia, ahol a gyerek valóban a középpontban van hiszen az ő tempójában haladva, a számára éppen legmegfelelőbb módon próbálnak a gyerekekhez közelíteni, folyamatosan figyelve az igényeikre. Nem elkényeztetésről van szó és nem is “túlfejlesztésről”. A gyerekekkel a tanulás, a tudás megszerzésének szeretetét szeretnék megismertetni, miközben önállóságra nevelik.

A Montessori tanárok igyekeznek tiszteletteljesen beszélni a gyerekekkel és bátorítani őket a kritikus gondolkodásra. Talán az egyik legjobb mód a Montessori-módszer megismerésére, ha azt figyeljük meg, hogy hogyan beszélnek az oktatók a diákokkal.
Íme 7 mondat, amit valószínűleg hallanál egy Montessori osztályteremben és amit használhatsz te is itthon:

7 Montessori módszer az osztálytermekből, amit otthon is tudtok használni

 

#1 Láttam, hogy nagyon keményen dolgoztál!

A dicsérettel nagyon sokat segíthetünk a gyerekeknek, de fontos, hogy MINDIG AZ ERŐFESZÍTÉST DICSÉRJÜK!
Ez nem csak a Montessori módszer sajátossága, hanem pl Carol Dweck, a Stanford Egyetem professzora is hangsúlyozza, hogy ahhoz, hogy a gyerekekből minél sikeresebb és boldogabb felnőttet neveljünk, arra van szükség, hogy tudja, hogy az erőfeszítéssel eredményeket fog elérni és hogy örüljön az új kihívásnak.

Gondoljunk csak bele! Ha egy gyerek mindig azt hallja, hogy ő mennyire csodálatos és a legokosabb, akkor úgy fogja érezni, hogy ezek a tulajdonságok annyira fontosak, hogy muszáj fenntartania a látszatot, hogy mindig ő a legszebb, legjobb. Ez könnyen teljesítménykényszerhez vezethet, vagy ahhoz hogy minden nehezebb feladatot és kihívást elkerüljön.
Viszont ha azt tanulja meg, hogy a munkája és az erőfeszítése a fontos, akkor kevésbé érzi majd kényelmetlenül magát egy-egy hibázáskorl vagy a komfortzónáján való kilépéskor.

#2 Mit gondolsz a munkádról? Hogy tetszik neked?

A Montessori tanárok bemutatják a gyerekeknek, hogy egy-egy taneszközzel hogyan lehet játszani, ezután inkább megfigyelőként, segítőként vannak jelen az osztálytermekben.
Nagyon fontos, hogy a gyerekekben kialakuljon egyfajta kritikai érzék a saját munkájukkal kapcsolatban és tudják, hogy mit, miért úgy csináltak, ahogy.
Ha egy gyerek kérdez egy Montessori oktatót, hogy hogy tetszik neki a munkája, akkor az oktató inkább megpróbálja úgy irányítani a beszélgetést, hogy a gyerek mondja el a véleményét a saját alkotásáról.
Például, ha megkérdezi a gyerek, hogy tetszik-e neked a kép, amit festett, akkor nyugodtan elmondhatod a véleményed, de ha tudod akkor irányítsd úgy a beszélgetést, hogy ő mondja el a véleményét a saját képéről. Mit és miért úgy rajzolt? Miért pont azokat a színeket használta? Neki melyik rész tetszik a legjobban?
Segíts neki, hogy értékelje a saját munkáját, ahelyett, hogy a te elismerésedre legyen szüksége.

Montessori módszer önálló gyerek idézet Benjamin Franklin

#3 Te hogyan oldanád ezt meg?

A Montessori módszer egyik alappillére az önállóságra nevelés. Ahelyett, hogy mindent megcsinálnánk a gyerekek helyett, hagyni kell, hogy egyedül próbálkozzon. Ehhez tudnunk kell, hogy a gyerekünk hol tart a fejlődésben, mi az amit rábízhatunk.
Sokan hajlamosak vagyunk rá (én is), hogy megcsináljunk a gyerekek helyett olyan dolgokat is, amikre ők maguk is képesek lennének már, mert így gyorsabb, kisebb rendetlenség lesz, hatékonyabb. Ezzel a gyerekek önállósodását hátráltathatjuk.

“Soha ne segíts a gyermekednek egy olyan feladat megoldásában, amit önállóan is meg tudna csinálni.” – Maria Montessori

#4 Miben szeretnéd, hogy segítsek neked?

A Montessori osztálytermekben a gyerekek sokmindenért felelősek. Minden korosztály magának csinál mindent, ami már elvárható tőlük. Például egész kicsi kortól kezdve takarítanak maguk után a gyerekek. Hihetetlenül büszkék tudnak magukra lenni, amikor elvégeztek egy feladatot.
Viszont elképzelhető, hogy néha a feladatok túl nagyok nekik, vagy éppen túl fáradtak, álmosak. Ekkor megkérdezhetjük tőlük, hogy miben lehetünk a segítségükre, anélkül hogy túlságosan beavatkoznánk, azt a jelet küldve nekik, hogy nem alkalmasak a feladat elvégzésére.
Például, ha este kiborul a lego-s doboz és a gyerek már nagyon fáradt, akkor felajálnhatjuk neki a segítségünket, hogy együtt megcsináljuk.
Ez a mi családunkban nagyon bevált, de néha át is fordul az ellenkező irányba, mikor a kisfiam a pakolást már magától értetődően úgy képzeli el, hogy én is segítek. Ebben az esetben én teszek egy lépést hátra és elmondom neki, hogy most ő is meg tudja csinálni egyedül, nincs szüksége a segítségemre. Szokott néha kis nyűglődés lenni, de mikor megcsinálta, irtó büszke tud lenni magára és legközelebb már újra könnyen kezd bele a munkába.

#5 “A mi otthonunkban mi…” (“A mi osztálytermünkben mi…”)

A Montessori nevelésben nagyon fontos, hogy tiszteletteljesen beszélnek a gyerekekkel. Milyen más módon várhatjuk el a gyerekektől, hogy ők is tiszteletteljesen beszéljenek másokkal és velünk, ha tőlünk nem ezt tanulták?
Van egy nagyon jó trükk arra, hogy ne parancsokat osztogassunk, hanem az otthonunk vagy osztálytermünk szabályaira emlékeztessük helyette a gyerekeket.
Például:
“A mi otthonunkban az asztalnál ülve eszünk.”, ahelyett, hogy “Ülj le!”.

Montessori-modszer-koncentracio

#6 Ne zavard a gyereket, miközben koncentrál!

“Az egyik legfontosabb dolog a gyermekek fejlődésében a koncentráció. Az a gyerek, aki koncentrál, határtalanul boldog.”

A Montessori osztálytermekben hosszú időt hagynak a gyerekeknek arra, hogy dolgozni tudjanak az eszközeikkel. Nem szakítják meg 45 percenként a munkájukat azzal, hogy ideje továbbmenni más tanulnivalóra.
Én nem Montessori iskolába jártam, de emlékszem, hogy mikor szerdán délelőtt 3 matek fakt óránk volt egymás után, annyira bele tudtunk merülni a munkába, hogy kifejezetten zavart minket, mikor a többiek visszajöttek más faktokról a szünetben az osztályterembe. Úgy képzelem, hogy így lehet ez a gyerekeknél is.

Próbáld ki, hogy legközelebb, mikor a gyereked elmélyülten játszik valamivel, vagy alkot valamit, ne szólj közbe, ne ülj oda mellé nézni, hogy mit csinál. Várd meg a véleményeddel, dicséreteddel a munkája végét és mondd el neki, hogy mennyire tetszett neked, ahogy minden figyelmét az alkotására öszpontosította.

#7 Figyeld a gyereket!

Első hallásra butaságnak, illetve magától értetődőnek hangzik, pedig nem az.
A legtöbb szülő árgus szemekkel figyeli csemetéje fejlődését és hasonlítgatja az Interneten található fejlődési útmutatókhoz, illetve a barátok hasonló korú gyerekéhez őket, pedig ezt egyáltalán nem kellene. Tudom, ezt nagyon könnyű mondani és nehéz megvalósítani, de higgyétek el, hogy tényleg így van. (Egyébként én is borzasztóan rossz vagyok ebben és sokat kell emlékeztetnem magam erre a szabályra.)
Annyira különbözőek a gyerekek és mindegyik máshogyan fejlődik. (Persze a nagy eltéréseket nem szabad figyelmen kívül hagyni…)

A Montessori módszerben a gyerekekre irányuló figyelem arról kell, hogy szóljon, hogy azt próbáld meg kitalálni, hogy a gyereked éppen milyen fejlődési fázisban van, mi érdekli éppen leginkább és az összes tanulási tevékenységét eköré szervezni.

Pici babáknál, ha gyakorolgatná a felállást, akkor hagyni kell neki szabad és biztonságos teret ehhez.
Ha szeretnéd, hogy a kislányod olvasson, de ő csak viccelődni szeret éppen, akkor lehet, hogy egy gyerekeknek való viccgyűjtemény a legjobb neki. (Nálunk ez például nagyon bevált.)

Figyeld, hogy mikor érdekli inkább a számolás és mikor az olvasás. Mikor számolgatni szeret, akkor tartsd elöl, kéznél az ehhez használható eszközeidet. Mikor a betűket szereti, gyártsatok együtt mindenféle betűt, színezzetek vágjatok, ragasszatok. Vagy ha már nagyobb, akkor keressetek együtt olyan könyvet neki, ami érdekli.

Összegzés:

Magyarországon nagyon kevés Montessori iskola van, így csak kevés gyereknek adatik meg a valós, Montessori oktatás. Viszont, ha a fenti módszerekből próbálsz az életetekbe csempészni otthon, az nagyon sokat segíthet, hogy a gyermeked önálló, sikeres és boldog emberré váljon.

További cikkek, amik érdekelhetnek:

montessori-csend-gyakorlatok
montessori módszer
Montessori-finommotorika

Pin It on Pinterest