Gyűjtögettem megint az Internetről olyan szuper ötleteket, amik egyrészt költséghatékonyak, másrészt olyanok, amikről úgy gondolom, hogy a gyerekeknek is tetszene, harmadrészt fejleszti vagy az érzékelést, vagy a finommotorikát, vagy számolásra tanít. Mindenesetre mindegyik nagyon eredeti!
1. Sepregetős

montessori-jatekok-1

A játék lényege: sepregetni! A gyerekek ezt nagyon szeretik, mert az anyukájuk is ezt csinálja. Nagyon figyelniük kell rá, hogy mindent felsepregessenek, ezért nagyon jó a koncentrációs képesség és a kitartás fejlesztésére is, de a kézügyesség is elengedhetetlen hozzá. Lehet sok minden a sepregetés tárgya: papírgalacsin, kis golyók, bármi, amit csak ki tudtok találni… Arra figyeljetek, hogy ne egye meg a kisgyerek a sepregetés helyett. Az ilyen pici dolgokkal való mókolásnál én nem szívesen hagynám őket felügyelet nélkül a fulladásveszély miatt…

2. Kupak párosítás

montessori-jatekok-2

Az a lényeg, hogy annyi és olyan színű kupakot kell az adott kis rubrikába tenni, amennyi oda van rajzolva. Ez fejleszti a vizuális érzékelést és számolni is tanul. A Montessori módszer nagyon sokszor használ színpárosítós játékokat, ezek nagyon-nagyon hasznosak. Ezt egyébkként egy magyar honlaphoz tartozó Pinterest oldalon találtam (forrás lent) és ők csinálják gyurmával de akár papírgalacsinnal is a párosítgatást.
3. Ellensúly

montessori-jatekok-3

Ez annyira aranyos és jó fej játék. Ezen keresztül tök jól be lehet mutatni egy kisgyereknek az egyensúly fogalmát és nagyon figyelnie kell, hogy mikor mekkora kockát hová tesz. Nekem nagyon tetszik.

4. Számpárosítás

montessori-jatekok-4

Ilyen csipeszes-párosítós játékot sokat lehet találni Montessori címszó alatt. Attól függően cimkézzétek fel a csipeszeket, hogy számokat, színeket, betűket szeretnétek párosíttatni a gyerekkel. A csipeszek használata pedig a finommotorikára van jó hatással…
5. Ruhaszárító

montessori-jatekok-5

Ilyesmit már mutattam régebben is és akkor nagyon sokan kérdeztétek, hogy hol lehet beszerezni. Azt nem tudom, hogy venni hol lehet, de szerintem bármilyen 2 viszonylag stabil dolog között kihúztok madzagot, arra már lehet csipeszelni. (szék lába, asztal lába…bármi)

6. Lyukasztgatós-számolós

montessori-jatekok-6

Ez nekem azért tetszik nagyon, mert tudom, hogy nálunk eleve mekkora sikere volt a kiskutya alakú lyukat vágó lyukasztónak. Azért vettem, mert a kézügyességet az is fejleszti, ahogy azzal lyukasztgat (például egy kartont már nem olyan könnyű átlyukasztani vele) és közben vicces, hogy kiskutya alakú lyukak lesznek, az meg pláne, hogy kiskutya alakú konfetti is készül.
Ezt lehet a fenti módon összekötni a számolással, a számok tanulásával.

7. Baba tapogató

montessori-jatekok-7

Íme egy ötlet kicsiknek. 🙂 Na jó, azt nem gondolom, hogy sokan valóban főtt tésztába fogják ültetni a gyereket, de azért azt jó tudni, hogy minél több olyan dolog van, amit így “tapizhat” a baba, annál jobb. Kell gyakorolnia, hogy hogyan kell fogni, kell, hogy minél több anyagról megtapasztalja, hogy milyen érzés megfogni, megtapintani. Engedjétek, hogy a baba fogdosson dolgokat, de figyeljetek rá! Nem győzöm ismételgetni, hogy olyan dolgokkal ne hagyjátok őket magukra, amik fulladásveszélyesek.

8. Érzékelés fejlesztő zacskók

montessori-jatekok-8

A fenti játék is szuper a tapogatásra. A zacskókban tapinthatják ki a gyerekek, hogy mi van benne… Vigyázzatok, hogy olyan helyen játsszátok, ahol nem baj, ha kiszakad a zacskó…

Forrás:

20 Sensory Bags To Make

https://hu.pinterest.com/source/blisscocotte.fr

Ismerd meg a színeket!

https://hu.pinterest.com/source/us.mc1811.mail.yahoo.com
https://hu.pinterest.com/source/youngkindergarten.blogspot.com
https://hu.pinterest.com/sarahmomof4boys/
https://hu.pinterest.com/source/ldscraftproject.com
https://hu.pinterest.com/Kimhuff5/

Ha ez tetszett, akkor lehet, hogy még ezek is tetszenének:

finommotorika

montessori finommotorika

montessori-csináld-magad-játék-egy tál-lencse

Pin It on Pinterest

Share This