Maria Montessori módszere nagyban arra épít, hogy a gyereket akkor kell tanítani valamire, amikor éppen arra fogékony. Érzékeny időszakoknak (sensitive periods) hívta azokat az időablakokat, amikor egy gyerek éppen valamilyen tudás befogadására a legalkalmasabb időszakban van. Ha ekkor megfelelően inspiráló környezetet tudunk teremteni köré, akkor hihetetlen fejlődésnek leszünk tanúi.
Honnan lehet felismerni az érzékeny időszakokat?

Dr Montessori azt tanította, hogy figyelni kell a gyerekeket. Nem kell nagy dologra gondolni, a legtöbb szülő különösebb erőfeszítés nélkül észreveszi, hogy a gyerek éppen milyen, illetve mire érzékeny időszakban van, hiszen ekkor a kisgyerek élénken érdeklődni kezd az adott dolog után.

Vannak bizonyos korok, amikor egy-egy érzékeny időszak általában előfordul, de a gyerekek annyira különbözőek, hogy jobb nem egy előre meghatározott menetrendet követni velük, hanem követni az ő kis igényeiket és aszerint tanulni, játszani. Ez a gyerekeknek szuper, mert ha olyan dolgot tanultok, ami éppenséggel nagyon érdekli, akkor azt iszonyúan nagy érdeklődéssel, mint a szivacs szívja majd magába és nem – borzasztó pejoratív értelemmel is felruházott – tanulásnak fogja felfogni, hanem játéknak. Hiszen így tanulnak a legjobban.
Ekkor nem az a teendő, hogy folyton nyúzni a gyereket, hogy azzal a bizonyos dologgal foglalkozzon, ami szerintünk éppen érdekli, hanem inkább a megfelelő környezet kialakítása, amit saját maguk tudnak felfedezni – az olyan sokat emlegetett – szabad játék keretein belül. Nem kell különösebb költségekre gondolni. Ha számolni szeret, akkor előhagyni neki dolgokat, amiket számolgathat vagy ha van valamilyen eszközötök, akkor azt szem előtt lehet hagyni. Meg is lehet mutatni a gyereknek, hogy mit hogyan csináljon, de inkább csak akkor ha igényli. Nem kell sok beavatkozás, ha jó a környezet. A Montessori tantermekben is inkább csak megfigyelők voltak a tanárok.

Szóval figyeljétek a gyerekeket és igyekezzetek olyan környezetet kialakítani nekik, ami éppen az érdeklődésüknek megfelelő. Ennyire egyszerű. Ez egyébként szerintem sokkal kevesebb energiát igényel, mint amit azoknak a szülőknek kell befektetniük, akik folyamatosan, “saját kezűleg” szeretnék önteni a tudást a gyerek fejébe. Meg kell találni az egyensúlyt és csak akkor beavatkozni a gyerek játékába, ha szükség van rá.

Nálunk most a zászlók a menők – így csináljuk mi

Én, mikor először mentünk kettesben repülőútra a kisfiammal, vettem egy gyerekeknek való atlaszt, amihez beragasztható zászlók is tartoztak és ezzel foglalkoztunk a repülőn. Ezt teljesen véletlen volt, csak valamit szerettem volna vele nézegetni az unalmas ücsörgés alatt és szerettem volna elkerülni a mesenézést. (Persze megértem azokat a szülőket is, akik a hosszú utak alatt mesenézéssel foglalják le a gyerekeket. Borzasztóan fárasztó néha a gyerekekkel utazás.)
Szóval a repülőn kiderült, hogy ez a zászló dolog éppen nagyon-nagyon érdekli, így már nagyon sokat nézegettük a könyvet. Nem tudta elkerülni a figyelmemet, hogy ez most mennyire megfogta őt, mert az utcán üdvrivalgásba kezdett, ha meglátott egy zászlót és azonnal kérdezgette, hogy az éppen melyik ország zászlója. (El kell mondanom, hogy elég sokszor felsülök… :))
De ebben a könyvben olyan sok pici zászló van, hogy nem is lehet jól látni őket, így most készítettem neki egy nyomtatható lapot, ami a számunkra legfontosabb zászlókat tartalmazza. Nincs benne minden országé (azt hiszem harmincvalahány talán…) és nem is olyan szép színes, dekoratív, mint a könyv, de imádja nézegetni és mondogatni, hogy melyik zászló, melyik országé. Saját készítésű dolgokkal is nagyon jól el tudnak szórakozni a gyerekek. (Sőt, sokszor jobban tetszik neki…)
Ez csak az én példám. Én így próbálom lekövetni az érzékeny időszakokat….
A neten egy csomó ilyen nyomtatható dolot lehet még találni, szinte minden témakörben. Ha van lehetőség nyomtatásra, az Internet egy szuper forrás hozzá.

Amit én csináltam, az itt van. Ha van kedvetek, nyomtassátok ki ti is. Hátha nálatok is ennyire bejön…
Íme a dokumentum:
orszagok-zaszloi

Jó szórakozást!

Pin It on Pinterest

Share This