Mit gondoltok, az intelligencia hányados vagy a jellemvonások fontosabbak egy gyermek jövőbeni sikerességének szempontjából?
Nagyon sokan megfeledkeznek manapság a személyiségfejlődés fontosságáról és csak az intelligenciát tartják kiemelt fontosságúnak, pedig az igazság az, hogy egyik sem működik a másik nélkül. A megfelelő intelligencia hányados bitroklása nélkül hiába vagy kitartó és szorgalmas, csak nagyon nagy nehézségek árán tudsz elérni bármit. De bizonyos jellemvonások megléte nélkül hiába van kimagasló intelligencia hánydosunk, nem tudjuk kihasználni az agykapacitásunkat a lehető legnagyobb mértékben.

De mekkora az az intelligenciahányados, amire mindenképpen szükségünk van és mik azok a jellemvonások, amik birtokában nagyobb esélyünk lehet a sikerre?

Mennyi az annyi, avagy az INTELLIGENCIA HÁNYADOS…

Arthur Jensen, a California Egyetem pszichológia professzora volt és azt kutatta, hogy a genetika mennyire játszik szerepet az intelligencia és a személyiségjegyek kialakulásának tekintetében. (Ez is egy érdekes témakör…egy későbi posztban érdekes lesz majd visszatérni erre. :))

Jensen szerint, aki a 115-ös IQ szintet eléri, szinte bármire képes lehet, illetve az efölötti IQ pontok már igazából nem a sikeresség kritériumai. Magyarul elég egy bizonyos szintig okosnak lenni, ezen felül már a személyiségjegyek határozzák meg, mennyire tudjuk majd felhasználni az eszünket.

De mik ezek a SZEMÉLYISÉGJEGYEK?

Pszichológusok kiterjedt kutatások alapján az alábbi jellemvonásokat értékelték nagyon fontosnak (a következő posztjaimban ezeket részletesebben is kifejtem majd – mit jelentenek és hogyan őrizhetjük meg ezeket gyerekeinkben):

 1. Önuralom: a jutalom késleltetésének képessége. (Ezt állandóan fogyókúrázó anyukaként is alá tudom támasztani…enélkül nincs siker. ;))
 2. Optimizmus: ez a fogalom kicsit zavaros az emberek fejében szerintem. A pszichológusok itt arra gondolnak, hogy egy kudarc bekövetkezésekor nem tarjuk örök érvényűnek és megváltoztathatatlannak a rossz dolgokat/tulajdonságokat és neki merünk menni mégegyszer a problémának, hogy megoldjuk. Gondoljatok bele…minden gyerek optimista…különben hogyan tanulnának meg járni??? 🙂
  De akkor hová tűnik ez a bizonyos veleszületett optimizmus?
  A jó hír, hogy ha el is tűnt, a pozitív pszichológia prominens képviselői szerint újra tanulható. (Felnőtteknek is!!!!!)
 3. Kitartás: Igen, sajnos ez elég egyértelmű…ha mindig félbehagyjuk, amit csinálunk, akkor soha nem juthatunk el a céljainkhoz. Ehhez kapcsolódik a következő tulajdonság is…
 4. Lelkesedés: Enélkül túl nagy önuralom kell ahhoz, hogy kitartsunk. A lelkesedés, ami megadja azt a plusz, amitől könnyebben tudunk továbbmenni. Ez az, ami igazán motivációt ad.
 5. Kíváncsiság: Minden gyerek nagyon kíváncsi, ugye? A “Mi ez?” és a “Miért?” korszakok néha nagyon idegesítőek tudnak lenni, de ki kell tartani. Ha sikerül fenntartani a gyerkőc kíváncsiságát, azzal hozzájárulhatunk a jövőbeli boldogulásukhoz.
 6. Hála: ez mostanában már kissé közhellyé is vált. Rengeteg idézet kering a szociális hálón, hogy miért érdemes hálásnak lenni minden kis dologért. Úgy tűnik ez nem egy újkeletű dolog. Pszichológusok már évtizedekkel ezelőtt rájöttek, hogy mennyire fontos a hála ahhoz, hogy boldognak tudjuk érezni magunkat.
 7. Érzelmi intelligencia – EQ: ismerek olyan embereket, akik kimagasló intelligencia hányadossal rendelkeznek, kitartóak, lelkesednek, kíváncsiak…de a társas intelligencia bizony hiányzik s ez borzasztóan megkeseríti az életüket. Ha nem tudjuk, hogyan alakítsunk ki barátságokat, gyümölcsöző munkakapcsolatokat, hogyan kezeljünk más embereket, akkor ez mind szinte hiábavaló. Ha nehezen illeszkedünk be, nehezebben is tudunk előrejutni.

A soron következő posztjaimban részletesen kifejtem majd, hogy az egyes tulajdonságokról hogyan derült ki, hogy fontosak, illetve van-e módszer, amivel fenntarthatjuk/megtaníthatjuk ezeket a tulajdonságokat.

Addig is…szeressétek a gyerekeket és akkor már nagy baj nem lehet!

Ja és olvasnivalónak a témában:

Malcolm Gladwell: Kivételesek – a siker másik oldala

Martin Seligman: Az optimista gyermek

Paul Though: Segítsük kibontakozni gyerekeinket!

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This