Ha az ember utánaolvas, hogy mik a fő jellemvonásai a jelenkor nagy újítóinak, sikeres cégalapítóinak, művészeinek, akkor sok közös tulajdonságot fedezhet fel bennük. Kreatívak, nyitottak, okosak, tudják érdekes szemszögekből szemlélni a problémákat…ezen kívül nagyon sokan közüllük Montessori iskolába jártak.

Még a Google is…

Egy TV riportban megkérdezték a Google két alapítóját Larry Page-et és Sergei Brinn-t, hogy mit gondolnak, miben rejlik a sikereik titka.
A válasz az volt, hogy mindketten Montessori iskolába jártak és nem a tanárok iránymutatásai alapján tanultak, hanem önállóan kellett rájönniük a problémák megoldására, így teljesen más szemléletre tettek szert, mint a normál iskolarendszerben tanuló diákok. A problémamegoldó képességük ezerszeresen jobb lett és rájöttek, hogy a hibákban igazából lehetőség rejlik a továbbfejlődésre.
Ami fantasztikus a Montessoriban, hogy ugyanúgy, mint ahogyan egy vállalat fejlődik, a gyerekek is kis ötletektől jutnak el a végső megoldásokig, hibákon, botlásokon, de önálló ötleteken keresztül, minimális segítséggel.

A Google esetében sem jött azonnal a brilliáns ötlet, hogy “milyen jó lenne, ha az Interneten található tartalmak között könnyen tudnának keresni az emberek”. Első körben a Stanford Egyetem könyvtárában szerették volna a keresést megkönnyíteni, innen fejlődött aztán a világ egyik legnagyobb cégévé és fejlődik még mindig tovább. (Ha csak a Machine Learning által nyújtott újabb és újabb lehetőségeket nézzük, már néha számomra ijesztő is, hogy milyen magasságokba jutnak.)

De nem csak a Google alapítói jártak a Szilikon-völgy tech-gurui közül Montessoriba.
Nézzétek csak:

Jeff Bezos, az Amazon alapítója

Ő a vállalati kultúra részévé tette a kísérletezést és a felfedezést és úgy tűnik nem működik annyira rosszul. 🙂
Mikor  erről  a szemléletről kérdezték Bezo elismerte, hogy nagyon sok kísérletnek csúnya bukás a vége. Viszont néha, amikor egy-egy  próbálkozás jól sül el, akkor óriási lehetőségek nyílhatnak meg a cég előtt.
Will Wright, a “The Sims” videójáték feltalálója

“A Montessori megmutatta nekem a felfedezés örömét. Ez az egész arról szól, hogy a saját módszereiddel tanulsz, ahelyett, hogy a tanárok magyaráznák el neked, hogy mit kell csinálni. A SimCity-t a Montessorinak köszönhetem…”

Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója…

…maga is Montessori iskolába járt és ahogy a tech elit túlnyomó többsége a Szilikon Völgyben, a gyerekeit is Montessori iskolába íratta be. Valószínűleg jó tapasztalatai voltak. 🙂
De a nagy tech gurukon kívül írók, művészek  és feltalálók is részesei lehettek a Montessori-csodának:

Thomas Edison, a nagy amerikai feltaláló és üzletember…

…akinek több, mint 1000 szabadalom kötődik a nevéhez, a következőket mondta a módszerről:

“Szeretem a Montessori módszert. A játékon keresztül oktat. Élvezetté teszi a tanulást. Követi az ember természetes ösztöneit. A jelenlegi rendszer mindenki agyát ugyanolyanná szeretné formálni, nem bátorít az önálló gondolkodásra.”

 

Gabriel Garcia Marquez, a Nobel díjas író

“Nem hiszem, hogy létezik jobb módszer, mint a Montessori, hogy érzékennyé tegyen minket a világ szépségeire és felébressze a kíváncsiságunkat az élet titkai iránt.”

“Nekem nagyon nehezen ment az olvasás. Nem értettem, hogy az “m”, az miért “em” és, hogy ha valamilyen magánhangzó követi, akkor megint úgy ejtik, hogy “mö”. Számomra lehetetlen volt így olvasni. Végül, mikor a Montessori iskolába mentem, akkor nem a betűk neveit tanították meg nekem, hanem a hangokat. Így már én is képes voltam elolvasni az első könyvemet, amit a kamránk egyik koszos kis fiókjában találtam.”

Ezen kívül akad még pár híres ember, aki ugyancsak a Montessori elvek alapján okosodott:

Taylor Swift, Beyonce, George Clooney, Vilmos és Harry herceg és most a kis György is olyan szerencsés, hogy erre az útra léphet.

Ha ennyi sikeres ember vallja, hogy a Montessori hozzájárult a fejlődésükhöz, akkor lehet benne valami, nem? 🙂

Pin It on Pinterest

Share This