A kisfiam egy nemzetközi oviba jár, ahol már most is tanulnak dolgokat. Játékosan csinálják és úgy látom, hogy van is kedve hozzá a gyerekeknek, így – bár én a szabad játékot támogatom mindenek felett – örülök, hogy úgy fejlődik, hogy közben jól érzi magát és úgy érzi, mintha játszanának. Már haladgatnak – nagyon lassan, de biztosan – a formák megtanulásával is. Mivel ő nagyon szereti a színezőket és a mindenféle körberajzolható dolgokat, ezért eszembe jutott, hogy az itthoni kreatívkodáshoz csinálok neki színező-gyakorlót, amit most itt veletek is megosztok. Ma a háromszög gyakorlóval készültem el, a cikk alján le tudjátok tölteni a 4 oldalas pdf-et, amit hozzá készítettem.

Miért jobb a háromszög gyakorló, mintha csak egyszer megmutatnánk, hogy mi az a háromszög és kész?

Én minden tevékenységet, tanulnivalót próbálok Montessori szempontból is megközelíteni. Jó, ha az adott dolog minél több érzéket stimulál, fejleszti a finommotorikát, a gyerek önállóan is tudja csinálni és esetleg önállóan kezdeményezi, hogy az adott játékkal játsszon (vagy esetleg játsszunk). Önállóság, kreativitás, kézügyesség, a gyerek tanulási vágyának lekövetése, fenntartása, ezek mind nagyon fontosak nekem és úgy gondolom, hogy olyan tulajdonságai fejlődnek ezáltal a kisgyerekemnek, amiket a jövőben – akármerre is fordul a világ – nagyon jól tud majd kamatoztatni.

Ezeket a gyakorlókat próbáltam úgy megcsinálni, hogy minél több oldalról közelítse meg a témakört, ne csak abból álljon, hogy háromszögeket rajzolgat.

Háromszög gyakorló – használati útmutató

Az első és legeslegfontosabb szabály, hogy ne erőltessük rá a gyerekre. Simán elképzelhető, hogy neki éppen nem ehhez van kedve, vagy esetleg nem is abban a fejlődési periódusban van, amihez ez egyátalán szükséges. (Ezekről a periódusokról, illetve “érzékeny időszakokról” ide kattintva olvashatsz többet.

Ha nincs kedve vele játszani, akkor csak hagyjuk neki elérhető közelségben, hogy ha magától kedve lesz ezzel játszani, akkor ott legyen, vagy csak egyszerűen vegyük elő máskor.

Ez tényleg nagyon fontos szabály, mert ha ráerőszakoljuk, akkor nem fogja szeretni és máris egy olyan dolog válik belőle, mint amilyennek a jelenlegi magyar iskolarendszert érzik a diákok. Hagyjuk, hogy magától kezdjen el vele játszani, színezni, hiszen így a szabad játékon keresztül “fejleszti” magát.

Én, ha nagyon nem tudok ellenállni és nagyon szeretném, hogy játsszon valamivel (mert úgy gondolom, hogy tetszene neki, csak még ő maga sem tudja), akkor én leülök és játszok a kiszemelt játékkal. Ez a jóindulatú csel az esetek 95%-ban működik nálunk. 🙂

A 4 oldalon különféle feladatok vannak, azt gondolom egyértelmű, hogy mit kell csinálni: színezni, körülrajzolni, kiválogatni, stb… A kedvencem az a lap, amin csak egy darab nagy háromszög látható, vastag szegéllyel. Na, ez tényleg csak a ti fantáziátokra van bízva, hogy mit csináltok vele. Lehet színezni, gyurmával/fonállal/gombokkal/Legoval/akármivel körberakni, fonalat ragasztani bele. Minél több dolgot csináltok vele, annál jobb, hiszen annál több érzéket von be a játékba. Mi még azt is csináltuk, hogy felrajzoltunk egy még nagyobb háromszöget egy lapra és kisautókkal raktuk körbe, az is szuper volt. (Sőt, aminél egyik szemem sírt, a másik pedig nevetett, még a konyhaasztalon is keletkezett egy háromszög…pestos tésztából.)

Mi még azt is szoktuk csinálni, hogy figyeljük a lakásban és az utcán is, hogy találunk-e háromszög alakú dolgokat. Ez nagyon jó móka és örült nagyokat lehet együtt nevetni is közben.

Szóval hajrá, ismerkedjetek a háromszöggel!!! Remélem, hogy tudtam egy kicsit segíteni! Hamarosan jön a többi síkidom is…

Ja és letölteni innen tudjátok:

Montessori háromszög gyakorló

Pin It on Pinterest

Share This