Nagyon szeretem, amikor otthon sikerül valami olyan játékot kitalálnom a gyerkőcnek, ami lefoglalja és tetszik neki. Az már csak hab a tortán, ha az érzékelés vagy a finommotorika fejlesztéséhez is köze van.

Megint rászabadultam a netre és olyan sok jó dolgot találtam, hogy már alig tudom eldönteni, hogy melyiket mutassam meg Nektek.
Mára ezeket választottam:

Csavarok! Csavarok! Csavarok!

csavarok-finommotorika

Forrás: www.gettingmessywithmsjesse.com

Ezt a játékot főleg azoknak a gyerekeknek ajánlom, akik már nem vesznek a szájukba semmit. Ha ebben nem vagy 100%-ig biztos, akkor ne hagyd hogy egyedül játssza.

A koncepció nagyon egyszerű. Csavarok és csavaranyák egyesüljetek! Nálunk eleve a csavarok nagyon népszerűek. (Biztos azért, mert látta, hogy az apukája is azokkal “játszik”.) Nem kell noszogatni, hogy ezt elővegye. 🙂
Tapogató táblák

A Montessori nevelés egyik alapköve az érzékelés fejlesztés. Ez vonatkozik a látásra, szaglásra, hallásra és persze a tapintásra is. Az egyik legviccesebb, amit nagyon szeretek (de fotót nem találtam hozzá), az egy olyan játék, ahol különböző anyagokból kivágott kb. 10 cm X 10 cm-es négyzeteket tapogat egy bekötött szemű gyerek és meg kell találnia az ugyanolyan anyagúakat. Memóriajáték és érzékfejlesztés egyben. De akár olyat is lehet játszani, hogy be van kötve/csukva a szeme és ki kell találnia, hogy éppen mit tapogat. Például ilyen táblákat, kockákat. (De bármilyen kartonpapírra is lehet szerintem jól rögzíteni ezeket a dolgokat.) Hogy milyen felületeket gyártasz, az már csak a saját fantáziádra van bízva.

tapinto-tabla-erzekeles

tapinto-kockak-erzekszerv
Tapintás a lábbal

Ha van egy használaton kívüli szőnyegetek, akkor teleragasztgathatjátok mindenféle szuper dologgal és kész is a talp érzékelését fejlesztő szőnyeg. 🙂

Masszírozásnak sem rossz.

 

erzekeles-fejleszto-szonyeg

Forrás: 
https://hu.pinterest.com/source/gettingmessywithmsjessi.com
http://www.mamaliefde.nl
https://www.redtedart.com
http://www.babyblog.ru

 

Ha ez a cikk tetszett, akkor nézd meg ezeket is:

finommotorika

montessori finommotorika

montessori-szamolo-nagy

Pin It on Pinterest

Share This