A modern gyereknevelésnek szinte elengedhetetlen része lett a TV, a tablet és az okostelefon. Minden szülő beülteti néhanapján a gyereket a TV elé. Én is. Könyörög, hogy szeretne mesét nézni és ha nekem éppen nagyon sok dolgom van, vagy nagyon fáradt vagyok, akkor engedek. Nincs is ezzel semmi probléma…amíg nem viszzük túlzásba.
Sok szülő nem tud mit kezdeni a gyerekkel (főleg városokban) és szuper megoldás az elektromos bébicsősz. Az egyik kolleganőm számolt be róla, hogy a kislánya a Jégvarázst egymás után 3X is meg tudja nézni. Ez 5 órahossza! Dehát kell az idő a háztartásra, ez van.
A Kaiser Family Foundation kutatásai szerint a gyerekek átlag 2-4 órát töltenek a képernyők előtt,  (beleértve ebbe a babákat és totyogósokat is!) Az Amerikai Egészségügyi Szervezet még ennél is riasztóbb 7 óráról számol be. (persze az amerikai gyerekek esetében) A szülők tudják csinálni a dolgukat, a gyerek örül a mesének, mindenki nyugodt. Rossz esetben a szülők még azzal sincsenek tisztában, hogy mit néz a gyerek.
Más szülők fejleszteni szeretnék a gyereket és a Baby Einstein elé rakják a kisbabát, kisszékben napi pár órára.

De tudjuk egyáltalán, hogy mi lesz a sok tévézés, telefonozás hatása? Tényleg annyira ördögtől való, vagy még fejlődik is tőle a gyerek?

0 és 3 éves kor között..

A születés és a 3 éves kor közötti időszakot a tudósok kritikus periódusnak tartják az agy fejlődése szempontjából. Nagyon sok és nagyon gyors változás tapasztalható ekkor és ehhez elengedhetetlen a környezetből érkező stimuláció, de sajnos nem az a fajta, amit a televízió tud nyújtani, sőt… A gyorsan változó, színes képek a pici babák agyát “túlstimulálhatják”, izgató hatást fejtenek ki. A babáknál alvási nehézségek is előfordulhatnak, a nagyobb gyerekeknél pedig a koncentrációs képesség is károsodhat.

Brit tudósok azt állítják, ha a gyerekek pici korukban szoknak rá a tévézésre, tabletezésre, akkor sajnos éppen azok a területek nem fejlődnek majd kellőképpen az agyukban, amiket a szülők amúgy nagyon szerettek volna fejleszteni. A koncentráció, a kommunikációs készség és a szociális képességek, a mozgáskoordináció, az agyi kapacitás, a finommotorika mind-mind rosszabbul alakul majd, ha ilyen korban sokat tévézik a gyerek.
Ebben az időszakban tanulnak meg a gyerekek járni, ekkor kell szaladgálniuk és kiabálniuk sokat, megtanulnak egyensúlyozni, elkezdenek együtt játszani a többi gyerekkel és a sok-sok mozgástól, játéktól hihetetlen mértékben fejlődik az agyuk. A későbbiekben minden az ebben az időszakban kialakult agyi struktúrára fog épülni, viszont ahogy növekednek, az agy fejlődése egyre jobban lassul. Tehát az a kiesett idő, amit tévézéssel töltenek, behozhatatlan hátrányokat jelenthet később.

Ilyen pici korban ne, vagy csak keveset engedjük, hogy tévézzenek.

Tablet anyu

Hallottam egy anyukától, hogy milyen szuper találmány ez a tablet. Este elalvás előtt, csak oda kell adni a gyereknek, az megnézi az esti mesét és utána alvás. Ez nagyon nem helyes. Az anyukától, apukától meghitt hangulatban meghallgatott mesét nem helyettesítheti semmi. A kötődést az esti közös, ráérős meseolvasások mindennél jobban erősítik. Arról nem is beszélve, hogy kimaradnak olyan fontos dolgok, hogy az anyuka hangján hallott meséből a gyerek képet alkot az agyában, megjeleníti magában az egész történetet. Ez a folyamatot az esti mesét tableten néző kisgyerekeknél kimarad, így a kognitív izomzatuk gyengül, lustul. Nem lesznek hajlandóak gondolkodni később sem olyan intenzitással. Ráadásul a villódzó képi inger miatt valószínűleg nyugtalanabbul is alszanak majd.
Függőség

Amikor a gyerekek nyomkodják az okostelefonokat, érintőképernyőket, nagyon hamar függőség tud kialakulni. Amikor látják, hogy a kis érintéseikre különféle színek, formák, hangok jelennek meg, akkor nagyon örülnek, dopamin szabadul fel, ami tesz róla, hogy örökre inkább az okostelefonokon keresztüli kommunikációt fogja később is preferálni.

De mikortól engedjünk tévézést és mennyit?

2 éves kor felett el lehet kezdeni a tévézést, de csak nagyon keveset, például egy mesét. Később lehet emelni a “dózist”, de ekkor se menjen még a szabadban szaladgálás, a játék rovására. Mutassunk példát. Ha nem azt látja, hogy anyu, apu is mindig a TV előtt ül, vagy a telefonját bújja, akkor benne is kisebb lesz a késztetés. Legyenek szabályok, pl.: vacsorázás közben, vagy az esti lefekvés előtt fél órával nincs már tévézés (hogy ne izgassuk az idegrendszerüket tovább…).

Mit nézhetnek?

Figyeljünk oda, hogy milyen műsorokat néznek. Az agresszív meséket és filmeket, a reklámokat, a torzult testképet közvetítő divatmagazinokat lehetőleg kerüljük. Az, hogy a média negatív hatással van a gyerekek önképére, viselkedésére, mára már közhellyé vált. Ahogy a Tankcsapda is “megénekelte”: “Minden nő tökéletes és minden férfi izmos. Meg a legjobb mosópor…”

“A reklám az, ha bebeszéljük előre az embereknek, hogy valaminek örülni fognak.”
-Rejtő jenő

A reklámok nézését is lehetőleg kerüljük. Jobb, ha az értékrendet tőlünk és nem a médiasztároktól tanulja meg a gyerek.

Pin It on Pinterest

Share This