Ugye számotokra is ismerős az a szituáció, mikor elmentek a gyerkőccel valami szuper helyre és mikor eljön az indulás ideje, akkor óriási harc következik? A legtöbb szülő szembesül ezzel a problémakörrel előbb vagy utóbb. Mindenki nyilvánvalóan próbálja úgy nevelni a gyerekeit, hogy ezek a dolgok maguktól értetődően, könnyen menjenek, de ez a rész mégis sokszor iszonyúan nehéz.
Pedig milyen szuper volt ott a strandon/játszóházban/játszótéren/vendégségben lenni! Olyan rossz úgy véget vetni a mókának, hogy a gyerek hisztizik, mi pedig erőnek erejével próbáljuk betuszkolni az autóba. Ezen kívül az ismerősök, más szülők, arra tévedő nénik,bácsik rosszaló pillantásai is kellemesek szoktak lenni.

De hogyan lehetne úgy befejezni egy kellemes programot, hogy a távozás se hagyjon keserű ízt a szánkban?

Találtam 7 szuper tippet, hogyan lehet megkönnyíteni a gyerekek  és persze a szüleik számára az elindulást a csúcs programokról.

 1. Beszéljétek meg a szabályokat, mielőtt elindultok, mi hogyan lesz, mikor ott lesztek. Az egyik szabály például ez lehet:
  “Mikor azt mondom majd, hogy itt az ideje az indulásnak, akkor is el kell jönnie mindenkinek, ha nem akar. Mindenki egyetért? Ez azt jelenti, hogy még ha éppen nagyon jól is érezzük magunkat, akkor is vesszük a cipőnket és indulunk.”
  Megpróbálhatod játékosan is, például: “Na és mi van, ha valami olyasmit csináltok éppen, amit nagyon szerettek és még nem szeretnétek abbahagyni, de mégis indulnunk kell?” A gyerekek valószínűleg azt kiáltják majd: “Indulni fogunk, anyu.” Ezzel eléred, hogy tudják majd, hogy mire számítsanak, így könnyebb lesz elfogadni nekik, hogy vége a mókának.
 2. Találjatok ki egy játékot, amivel jelzitek majd az indulást. Például kitalálhattok egy titkos kódot, aminek az elhangzásakor valamilyen verseny vagy játék veheti kezdetét.“Megjegyezte mindenki, hogy mit kell csinálni, ha azt mondom ‘békaláb’? Nagyon gyorsan a kijárati ajtóhoz kell jutni és aki először beszáll az autóba az nyer. De nehogy eláruljátok bárkinek a kódot. Titokban kell tartanunk.”
 3. Figyelmeztesd már kicsit korábban őket, hogy hamarosan itt az indulás ideje. Így fel tudnak készülni kicsit lelkiekben, nem hidegzuhanyként éri őket, hogy menni kell.
 4. Ha az otthonról elindulás nehéz, akkor kérd meg, hogy válassza ki a játékot, amit hozni szeretne magával. Így arra kezd koncentrálni, hogy mit hozzon, ahelyett, hogy arra figyelne, hogy nem szeretne jönni. Mivel kiválasztotta azt, amt elhoz, így hallgatólagosan beleegyezett, hogy elindulhattok. 🙂
 5. Alakítsatok ki egy búcsúzási rituálét! Ha következetesen tudtok tartani egy rutint, akkor sokkal hamarabb tud megnyugodni a gyerkőc, hiszen pontosan tudja, mikor mi fog történni. Például egy kis totyogóssal a parkban elmondhatjátok minden alkalommal, hogy “Szia Park! Holnap újra jövünk!” és utána vehettek egy vizet a helyi zöldségestől vagy elrágcsáltok még egy almát a padon. Ami nagyon jó, ha hagyjuk, hogy készítsen egy fotót arról a dologról, ami azon a napon nagyon tetszett neki, hogy majd meg tudja mutatni, el tudja mesélni a másik szülőnek vagy a nagyinak. Ekkor sok gyerek azonnal azon kezd gondolkozni, hogy mit fog majd az adott elfoglaltságról mesélni és máris könnyebb az elindulás.
 6. Adj nekik feladatot a hazafelé útra! Ettől fontosabbnak érzik magukat és nagyobb kedvvel indulnak el. “Hédi, ma te választod ki, hogy mit hallgassunk hazafelé. Patrik, neked kell arra figyelned, hogy ne hagyjunk itt semmit és mindenki a kocsiba is bepakoljon mindent. Anna, neked arra kell figyelned, hogy ha valaki szomjas, akkor kapjon inni. Lali, te kezeled a klímát a kocsiban.”
 7. A nagyobb gyerekektől akár meg is lehet kérdezni a véleményüket, mit kellene csinálni, miért olyan nehéz nekik egyes helyekről elszakadni, hogyan lehetne megkönnyíteni mindkettőtök dolgát.

Sok sikert! 😉

Pin It on Pinterest

Share This