Montessori matematika – A mennyiségek megismerése

montessori-matematika-szamjegyek

Nektek is úgy kezdték a matematika oktatást, hogy rettenetesen sok egyest, kettest stb kellett írni a négyzetrácsos füzetbe?

A számjegyek szimbólumok, jelképek. Ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy az egyes számjegyek valójában mekkora mennyiséget takarnak, mit jelentenek, honnan kellene tudnia? A felnőttek számára már egyértelmű, hogy mit jelent az leírva, hogy ‘1’, de nem szabad abba a hibába esni, hogy magától értetődőnek vesszük, hogy a gyerkőc is tudja.
Kicsit olyan ez a dolog, mint amikor valaki új munkahelyre kerül és az első napján vadidegen szakzsargonnal bombázzàk. Amikor nagyon sok éve egy multicéghez kerültem, akkor azonnal az első megbeszélésen mindenki 3 betűs mozaikszavakban beszélt, én pedig bután néztem és fogalmam sem volt miről van szó… Elég rossz érzés volt. Na, így érezhetik magukat a gyerekek is, ha a számjegyeket a fizikai mennyiségek megmutatása nélkül szeretné megtanítani.

A Montessoriban először a piros-kék rudak révén találkozhatnak a számjegyekkel a gyerekek. (Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.) A következő lépés az orsós rudak számolgatása.
Ez úgy néz ki, hogy van két fadoboz, egyenként 5 rekeszre osztva.
A rekeszek hátuljába jól láthatóan felírjuk a számokat 0-9 ig. Így pontosan 45 db orsóra lesz szükségünk. Így néz ki:

montessori-matematika

Én nézegettem webshopokban, hogy mennyive kerül egy ilyen szett, hááát…
De azt gondolom, hogy otthon is lehet nagyon hasonlót csinálni, szívószállal, hurkapálcával, bármivel, amiből van nekünk 45 ugyanakkora és tudjuk vele pontosan érzékeltetni a mennyiséget.
Néhány ötlet:
montessori-matematika5

montessori-matematika4

montessori-matematika3

A koncepció:

A számok itt már 0-tól kezdődnek, a 0 előtti kis rekeszbe nem kerül semmi, az 1 előttibe 1, a 2 elé 2 és így tovább. Sorban megmutogatjuk és elmondjuk neki:
“Ez itt a 0. A nulla az semmi. Ide nem kerül semmi! Ez itt az 1, ide 1 db kerül….”
Ha még pici és nem megy neki, h egységként kezelje a több orsót, akkor segíthetünk neki azzal hogy összefogjuk egy befőttes gumival a darabokat.

Mire jó?

– a nulla bevezetése
– a szám szimbólumok mögötti mennyiségek bemutatása
– a természetes számsor tanítása
– összeadás, kivonás, szorzás, kisebb-nagyobb fogalma
Feladatok:

1. Rakosgassa a gyerkőc be egyedül a megfelelő számú orsót. Le is tudja – valamilyen szintig – ellenőrizni magát, hiszen pontosan 45 rudacska van. Ha nem jut a végén elég, vagy kimarad egy, akkor valahol hiba lesz. 🙂
Ne türelmetlenkedjünk. A kicsik lehet, hogy először csak az 1-ig jutnak és utána megunják az egészet. De ha legközelebb előveszik már jobb lesz. Van, akinek hónapokba telik tökéletesen megcsinálni ezt a feladatot. De mikor megcsinálta, akkor már tökéletesen ismerni fogja a számjegyeket, hogy milyen mennyiségeket jelölnek és hogy hogyan következnek egymás után.
Ha szeret szöszmötölni, akkor az egyes mennyiségeket jelölő orsócsomagokat összegumizhatja vagy kötögetheti.

2. Elővehetünk számkártyákat és a műveleti és a relációs jeleknek is készíthetünk párat. Így akár egyenleteket, összeadást, kivonást, szorzást is taníthatunk velük…
Ugyanúgy, ahogyan a piros-kék rudaknál, itt is végül – ha már óriási gyakorlata van a gyerkőcnek -le is írattathatjuk vele egy kis füzetbe az egyenleteket. Így érkezünk el a konkrétumoktól az absztrakcióig.

Vagy bármi, ami még eszetekbe jut… Nekem egy Pikler nevelő mondta, hogy mindig a legegyszerűbb játékok fejlesztik a legjobban a kreatívitást, hiszen gondolkozik az ember lánya, hogy mit is csinálhatna még. Hát hajrá anyukák! 🙂

Milyen korban?

Ha már megy a piros-kék rudakkal való dolgozás, akkor bátran… De egyébként olyan 4 éves gyerekeknél szokták elkezdeni alkalmazni.

Képek forrása: www.montessorialbum.com

Ha ez a cikk tetszett, nézd meg ezeket is!

montessori-matematika

montessori módszer

seta a vonalon

finommotorika

montessori finommotorika

kik jártak Montessoriba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.