Bevezetés a matematikába Montessori módra

montessori-matematika

Akik olvassák az írásaimat, azok előtt nem titok, hogy a Montessori módszer számomra a nagy szerelem. Lenyűgözőnek tartom, amiket Maria Montessori több, mint 100 éve kitalált. Több, mint 100 éve… ez tudjátok mit jelent? Ez nem egy divat. Nem egy olyan módszer, amiről rájönnek 10 év múlva, hogy mégsem volt olyan jó ötlet alkalmazni. Úgy gondolom, hogy ha egy oktatási rendszer több, mint 100 éven át megállja a helyét, akkor már nem is jön szóba, hogy talán nem működhet. Még arról sem lehet szó, hogy idejétmúlt lenne, hiszen még a Google alapítói is úgy gondolják, hogy a sikereik egy része annak köszönhető, hogy Montessori iskolába jártak. Márpedig a világ arrafelé halad, hogy az innovátoroké a jövő…
A módszer egyik erőssége a matematika oktatás. Sok ember hátán végigfut a hideg a matek gondolatára. Olyan sokunkat tanítottak rossz módszerekkel matematikára, pedig annyira érdekes tud lenni. Aki szereti, annak olyan egy egyenletrendszer, mint egy érdekes rejtvény. Mégis rengeteg gyerkőc életét keseríti meg, hogy nem érti a matematikát. Van olyan kisgyerek, akinek egyenesen gyomorgörcse lesz, ha másnap matek dolgozat közeleg.

A sok matematikai eszköz nem fog beleférni egy cikkbe. Nem szeretnék rajtuk keresztülrohanni, inkább több cikkbe vagdosom… Ma azt szeretném megmutatni Nektek, hogy hogyan vezetik be a kicsiket az aritmetikába.

A matematikánál is, mint a Montessori többi területénél, nagyon fontos, hogy a gyerekek minél több érzékét bevonják a tanulásba. Minél több mindent tapasztalnak, annál jobban megmaradnak a tanultak.
Amerikában – ahol nagyobb hagyományai vannak a Montessorinak, mint Magyarországon – az óvodás korcsoporttal is csinálják már a lenti gyakorlatokat. Azt tapasztalják, hogy amíg a normál iskolában sok 2. és 3. osztályos gyereknek is nehezére esik összeadni vagy kivonni, addig a Montessorisok már a „preschool” (kb az ovi) időszakban mesteri szintre emelik ezt, sőt már megtanulnak a több ezres nagyságrendekkel is bánni.

A kék-piros számoló rudak

Adott 10 különböző méretű rúd. A legkisebb 10 cm, a második 20 cm…a legnagyobb 1m. 10 centiméterenként váltakozó piros-kék festés látható a rudakon, így könnyen meg lehet számolni, hogy melyik rúd melyik.

montessori-matematika-1

 

Azért nagyon jók a rudak, mert a kicsik még nem értik, hogy hogyan kell egységbe foglalni dolgokat. Például kirakunk nekik 1 db korongot és azt mondjuk „Egy.”, majd kirakunk még egyet és azt mondjuk „Kettő”. Sok gyerek nem pontosan érti, hogy az ugyanolyan korongot miért hívod egyszer egynek, egyszer kettőnek. Nem látják még át, hogy együtt a két korong jelenti a kettőt. A rudak ezt kiküszöbölik, hiszen a kettő ugyanúgy egy egység, mint az egy, csak hosszabb és 2 festés van rajta. Ráadásul megfogva 2X olyan nehéz. Elkezd alakulni a gyerkőcben, hogy hogyan is aránylanak egymáshoz a mennyiségek. Főleg mikor meglátja, hogy az 1 milyen kicsi és a 10 milyen nagy. Nemcsak hosszabbnak látszik, de 10X olyan nehéz is. Örökre megtanulja, hogy mi a különbség a két mennyiség között.

montessori-matematika-2
Kezdjük el lerakni a rudakat egymás mellé. Miközben lerakjuk, mondhatjuk a rúd nevét: 1-2-3… Majd megkérdezhetjük, hogy melyik például a három. Megkérhetitek, hogy adja oda a kettőt… Ha nem megy, nem kell kijavítani, hanem újra elmondani, hogy melyik az egy, melyik a kettő és melyik a három. Ne érezze úgy, hogy nem jó benne, türelmesen magyarázzunk.
Kis idő múlva el fogunk jutni a 10-ig. A fenti játékokat ekkor is játszhatjuk. Össze is keverhetjük a rudakat és megkérhetjük a gyerkőcöt, hogy ő rakja sorba. Vagy megkérhetjük, hogy adja oda valamelyik rudat. „Most add ide a kettőt!” Le is tudja ellenőrizni magát, hiszen csak meg kell számolnia a váltakozó szakaszokat.
Ha ez már megy, akkor elkezdhetünk összeadást is gyakorolni a rudakkal. Például megmutathatjuk a gyereknek, hogy, ha a két széléről indulva 1-9-ig a legszélén lévő legnagyobbat és legkisebbet egymás mellé rakjuk, akkor mindig ugyanolyan hosszú rudat kapunk, mint a leghosszabb, 10-et.
1+9,2+8,3+7,4+6…az 5-ös kimarad. Ezt meg tudjuk mutatni, hogy pontosan kétszer férne rá a 10-es rúdra. Ez azért izgalmas, mert ugyanolyan hosszú rudakat készítünk kisebbekből. Tovább haladhatunk majd afelé, hogy kisebb számokat is kirakunk. Például 1+2=3. A szorzás koncepcióját is be lehet mutatni. Például úgy,hogy megmutatjuk, hogy az egy hosszúságú 5X fér rá az 5 hosszúságúra.
Ezek után gyakorolhatjuk a kivonást is. Ha 10-ből elveszünk kettőt, marad 8 például.

montessori-matematika-3
Egy idő után a gyerekek elkezdenek ismerkedni a számjegyekkel is. Először papírlapra ragasztott dörzspapír számokat mutatunk a gyerekeknek. Ezeken a dörzspapírokon kell végighúzniuk a kis kezüket. Így a számjegyek tanulásába is be lehet vonni a tapintást és a mozgást is.
Később kis kártyalapokat tehetünk a kék-piros rudak mellé, mindegyikhez természetesen a neki megfelelőt. Egy idő után megkérhetjük, hogy ő párosítsa a számokat a rudak mellé.

montessori-matematika-4
Ha már ez is megvan, akkor megtaníthatjuk neki a műveleti jeleket is. Ilyenkorra már jól tudja, hogy 1+9=10, hiszen annyiszor hallotta, látta, érintette, tapasztalta. Most az következik, hogy ezt le is jegyzetelhesse a kis füzetébe. Teleírják ilyenkor a lurkók összeadásokkal és kivonásokkal a kis noteszt.  Ekkor már fel lehet írni nekik feladatokat is és leellenőrizhetik vagy kiszámolhatják a rudakkal.
Ezekben a rudakban is éppen az a szép, hogy annyira egyszerűek, de kis kreativitással milliónyi feladatot kitalálhatunk velük!
Nagyon fontos!
Ha nincs kedve a gyereknek ezzel játszani, akkor ne erőszakoskodjatok! Csak úgy tud megtanulni valamit, ha közben nem unatkozik. Következő napon már lehet jobb hangulatában lesz és szívesen játszik veled. A legfontosabb, hogy felkeltsd az érdeklődését. Nálam az jön be a legjobban, ha én magam elkezdek játszani valamivel, ekkor a kisfiam egész biztosan 10 másodpercen belül ugyanazt szeretné csinálni. Ha ráerőszakoljátok, hogy valamivel foglakoznia kell, akkor következő alkalommal már nem fog örömmel ülni le az adott játék mellé. El lehet így venni a kedvét a tanulástól örökre. Ha beteg vagy rosszkedvű, akkor sem kell erőltetni ezt a „játékot”. Akkor pedig végképp nem, ha csak szabadon játszana, rohangálna, hiszen erről is tudjuk, hogy mennyire fontosak!!!!

A Montessori intézménybe járók előnyben vannak, hiszen ott a szakképzett nevelők már bemutatták a gyerekeknek az eszközöket. Ők könnyebben veszik elő az ismerős kelléket otthon is. Aki más játékokhoz szokott, annak először lehet furcsa lesz és nehezebben ül le mellé játszani, de aztán ha ráérez az ízére, akkor le sem lehet majd állítani.
Kedvcsinálónak még 1-2 videó, ahol megnézhetitek, hogy hogyan is néz ki a játék ezekkel a rudakkal, illetve egy Montessoris nevelő hogyan képzeli ezt el.

Ha ez a cikk tetszett, nézd meg ezeket is!

montessori módszer

seta a vonalon

finommotorika

montessori finommotorika

kik jártak Montessoriba

“Bevezetés a matematikába Montessori módra” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Egyszerűen Fantasztikus! Vettünk fa rudakat, festékeket és együtt készítettük el a játékot. Nagy élvezettel számolunk vele. Köszönjük!

  1. Komolyan??? Nagyon örülök!!!! Amikor írok, akkor mindig annyira remélem, hogy lesznek olyanok, akik ki is próbálják a módszereket és olyan jó hallani, hogy tényleg.
   Most csináltál nekem ezzel a hozzászólással egy jó estét! 🙂 Én köszönöm!

    1. Szia! Interneten több helyen, de sajnos nagyon drágák. Mi barkácsboltban vásároltunk rudakat és festéket és abból is szuper lett. 🙂

 2. Szia Brigi! Szuper, színvonalas az oldalad, visszatérő olvasód vagyok! Mi is megcsináltuk a rudakat és még gomboló, fűző keretek is készültek. A lányaim maguktól veszik elő őket😊Köszönjük!

 3. Mindez pénz kérdése is! Ez itt nem Amerika! Irányadó helyi oktatásreformerek csupán beszélnek az oktatásról! Próbálj csak tenni valamit-azonnal lehurrognak! Hol vannak VARGA TAMÁS, DIENES ZOLTÁN és ZÖRGŐ BENJÁMIN követői?

 4. Azt szetetném kérdezni, hogy ezt el lehet kezdeni 7 évesen is. Iker fiaim elkezdték az iskolát és most azt látom, hogy nem úgy megy a matek ahogy kellene. Nagyon gyors a tempó szerintem de most nem is ez a téma szeretnék nekik segíteni és úgy gondolom hogy ez a módszer lenne a legjobb. Csak félek hogy már késő.

  1. Szia Dóra! Szerintem ezt a módszert soha nem késő elkezdeni!!! 🙂 Nemrégen voltunk egy iskolában 2.-3. osztályosoknál és ott mutattunk játékokat, amiket be lehet vetni. Meg kell találni, hogy amit éppen tanulnak, azt hogyan lehet minél több oldalról megmutatni a gyerekeknek, úgy hogy érdekes legyen nekik. Mi pl a 3. osztályosoknak méretarányos körlapokkal mutogattuk a 100, 10 és 1 közötti különbséget és ilyenekkel modelleztük le velük a nagy számok összeadását. Egyébként nemrégen láttam egy cikket, Montessori for adults (Montessori felnőtteknek) vagy valami ilyesmi címmel. Bármit lehet tanítani így, csak meg kell találni a módját! 🙂

 5. Szia!

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra. Én tanító néni vagyok, egy kis somogyi faluban. Jövőre első osztályom lesz. 13 kisgyerek, integrálva. Legtöbbjük halmozottan hátrányos helyzetű, több SNI-s , magatartás-zavaros, és 3 enyhe értelmi fogyatékos gyermek cseperedik majd a kezem alatt. Az iskola normál tantervű, de én mindenképpen szeretnék belecsempészni a Montessori-t, mert ezeket a gyerekeket nem lehet leültetni egy matematika, vagy olvasókönyv elé.

  Remélem tudsz pár ötletet adni, hogyan tudnám osztályszinten megvalósítani ezt, hogy közben azért a tantervvel is haladjak. (bár szerintem a végeredmény lényeg 🙂 )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.