A Montessori és a koncentráció

koncentracio-montessori

Ha a gyerek tevékenységét megszakítjuk, az eredmény viselkedési zavar, céltalanság és az érdeklődés elvesztése lehet…Tehát bármilyen intelligens tevékenységet végez – még akkor is, ha számunkra abszurdnak tűnik, amit csinál…nem szabad beavatkoznunk, mert a gyereknek véghez kell vinnie azt a dolgot, amit a szíve diktál.

-Maria Montessori – The Absorbent Mind
Tanulni lehetetlen koncentráció nélkül. Mindegy, hogy a cipőnk bekötését, a nevünk leírását, az autó lemosását vagy egy komplex algebrai feladat megoldása a cél, mindegyik megtanulása intenzív koncentrációt igényel. Dr. Maria Montessori megértette a koncentráció fontosságát és úgy alakította ki a módszertanát, hogy ezt a fontos tulajdonságot fejlessze. A mai cikkben a korai gyerekkorban kifejlődő koncentráció fontosságát boncolgatjuk.

A koncentrációs képesség fejlesztése

Dr. Montessori megfigyelte, hogy a koncentrációs képesség kialakulása nagyjából születéstől 3 éves korig tart.
Nemrég volt alkalmam megfigyelni, ahogy a 9 hónapos unokahúgom egy ragasztószalaggal játszott. Érdeklődve figyelte, ahogy ráragad az egyik ujjára és ahogy megpróbálja leszedni, úgy ráragad a másikra is. Az arcán kíváncsiság és öröm tükröződött. A szülei – nagyon bölcsen – nem rohantak azonnal, hogy elvegyék a ragasztót tőle, bár nagyon közelről figyelték, hogy még véletlenül se kerüljön ragasztó a kislány szájába. Ott ültek a közelében, egészen addig, amíg a ragasztó ereje és ezzel együtt a kislány koncentrációja nem csökkent. Az unokahúgom 5-10 percet töltött ezzel a szuper, új élmény felfedezésével.
Az újszülöttek koncentrációja nagyon törékeny dolog. A szülők, jót szeretnének a babájuknak és azonnal új játékot ajánlanak fel neki, ha nyöszörögni kezd vagy azonnal felveszik, ha fintorog egyet. A gyerekek koncentrációját megtöri, hogy a felnőttek szeretnék elterelni a figyelmüket egyik dologról a másikra. Montessori azt mondta: “A gyereket senki sem tudja rávenni a koncentrációra, saját magán kívül”. (The Absorbent Mind)

Gyakorlati tevékenységek

A Montessori intézményekben a gyerekek végeznek gyakorlatias tevékenységeket is, például segítenek feltakarítani maguk után, ha már tudják, akkor megterítik az asztalt, felsöpörnek, de például azt is megtanulják, hogy a rájuk méretezett, pici bútorokat hogyan tudják a legkisebb hangzavarral arrébb tolni. Az összes ilyen tevékenység azt célozza, hogy a gyerek függetlensége és koordinációs képessége fejlődjön, ezen kívül el tudjon végezni olyan feladatokat is, amik több egymást követő lépésből állnak. Mindehhez összpontosítaniuk, koncentrálniuk kell, hiszen vannak olyan tevékenységek, amik több, mint 15 percig is eltarthatnak akár.
Tiszteld a gyereked! – Ne szakítsd félbe a játékát!

A Montessori intézményekben és otthonokban az egyik alapelv, hogy “Tiszteld a gyereked!”. A Montessori környezetben a gyerekeket csak ritkán szakítják félbe, ha éppen összpontosítanak valamire. Ha folyton eltereljük a gyerek figyelmét arról, amit ösztönösen, magától szeretne éppen megtanulni, akkor mi magunk szoktatjuk rá arra, hogy “játékról-játékra repüljön”.
Persze vannak helyzetek, amikor elkerülhetetlen a félbeszakítás, de ekkor a legjobb, ha előre figyelmeztetjük a gyereket, hogy nemsokára abba kell hagynia, amit csinál. Például: “Már majdnem ebédidő van. 5 percen belül abba kell hagynunk a játékot és feltakarítanunk.” Majd amikor letelt az 5 perc, akkor felajánlhatjuk a segítségünket az összepakoláshoz. Felajánlhatjuk azt is, hogy ebéd után visszatérhetünk és folytathatja, amit elkezdett. (Persze, ha van rá lehetőség.)

Az érzékek túlstimulálása

A mai modern időkben rettenetesen sok figyelemelterelő dologgal szembesülnek a gyerekek. Ott van a TV, tablet, okostelefon, a különórák, video játékok, számítógépek. Ezek mind-mind túlstimulálhatják a gyerekek érzékeit. Ha fenntartunk egy tiszta, kontrollált környezetet, ahol visszafogjuk a figyelemelterelő dolgokat, akkor segíthetünk a gyereknek, hogy jobban tudjon koncentrálni olyan dolgokra, amik az életkorának megfelelnek és végül boldog, független és elégedett felnőttekké váljanak.

A cikk forrása: http://montessoritraining.blogspot.hu/2009/08/nurturing-concentration-in-montessori.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.