Csináld magad Montessori játékok

montessori-jatekok-main

Gyűjtögettem megint az Internetről olyan szuper ötleteket, amik egyrészt költséghatékonyak, másrészt olyanok, amikről úgy gondolom, hogy a gyerekeknek is tetszene, harmadrészt fejleszti vagy az érzékelést, vagy a finommotorikát, vagy számolásra tanít. Mindenesetre mindegyik nagyon eredeti!
1. Sepregetős

montessori-jatekok-1

A játék lényege: sepregetni! A gyerekek ezt nagyon szeretik, mert az anyukájuk is ezt csinálja. Nagyon figyelniük kell rá, hogy mindent felsepregessenek, ezért nagyon jó a koncentrációs képesség és a kitartás fejlesztésére is, de a kézügyesség is elengedhetetlen hozzá. Lehet sok minden a sepregetés tárgya: papírgalacsin, kis golyók, bármi, amit csak ki tudtok találni… Arra figyeljetek, hogy ne egye meg a kisgyerek a sepregetés helyett. Az ilyen pici dolgokkal való mókolásnál én nem szívesen hagynám őket felügyelet nélkül a fulladásveszély miatt…

2. Kupak párosítás

montessori-jatekok-2

Az a lényeg, hogy annyi és olyan színű kupakot kell az adott kis rubrikába tenni, amennyi oda van rajzolva. Ez fejleszti a vizuális érzékelést és számolni is tanul. A Montessori módszer nagyon sokszor használ színpárosítós játékokat, ezek nagyon-nagyon hasznosak. Ezt egyébkként egy magyar honlaphoz tartozó Pinterest oldalon találtam (forrás lent) és ők csinálják gyurmával de akár papírgalacsinnal is a párosítgatást.
3. Ellensúly

montessori-jatekok-3

Ez annyira aranyos és jó fej játék. Ezen keresztül tök jól be lehet mutatni egy kisgyereknek az egyensúly fogalmát és nagyon figyelnie kell, hogy mikor mekkora kockát hová tesz. Nekem nagyon tetszik.

4. Számpárosítás

montessori-jatekok-4

Ilyen csipeszes-párosítós játékot sokat lehet találni Montessori címszó alatt. Attól függően cimkézzétek fel a csipeszeket, hogy számokat, színeket, betűket szeretnétek párosíttatni a gyerekkel. A csipeszek használata pedig a finommotorikára van jó hatással…
5. Ruhaszárító

montessori-jatekok-5

Ilyesmit már mutattam régebben is és akkor nagyon sokan kérdeztétek, hogy hol lehet beszerezni. Azt nem tudom, hogy venni hol lehet, de szerintem bármilyen 2 viszonylag stabil dolog között kihúztok madzagot, arra már lehet csipeszelni. (szék lába, asztal lába…bármi)

6. Lyukasztgatós-számolós

montessori-jatekok-6

Ez nekem azért tetszik nagyon, mert tudom, hogy nálunk eleve mekkora sikere volt a kiskutya alakú lyukat vágó lyukasztónak. Azért vettem, mert a kézügyességet az is fejleszti, ahogy azzal lyukasztgat (például egy kartont már nem olyan könnyű átlyukasztani vele) és közben vicces, hogy kiskutya alakú lyukak lesznek, az meg pláne, hogy kiskutya alakú konfetti is készül.
Ezt lehet a fenti módon összekötni a számolással, a számok tanulásával.

7. Baba tapogató

montessori-jatekok-7

Íme egy ötlet kicsiknek. 🙂 Na jó, azt nem gondolom, hogy sokan valóban főtt tésztába fogják ültetni a gyereket, de azért azt jó tudni, hogy minél több olyan dolog van, amit így “tapizhat” a baba, annál jobb. Kell gyakorolnia, hogy hogyan kell fogni, kell, hogy minél több anyagról megtapasztalja, hogy milyen érzés megfogni, megtapintani. Engedjétek, hogy a baba fogdosson dolgokat, de figyeljetek rá! Nem győzöm ismételgetni, hogy olyan dolgokkal ne hagyjátok őket magukra, amik fulladásveszélyesek.

8. Érzékelés fejlesztő zacskók

montessori-jatekok-8

A fenti játék is szuper a tapogatásra. A zacskókban tapinthatják ki a gyerekek, hogy mi van benne… Vigyázzatok, hogy olyan helyen játsszátok, ahol nem baj, ha kiszakad a zacskó…

Forrás:

20 Sensory Bags To Make


https://hu.pinterest.com/source/blisscocotte.fr

Ismerd meg a színeket!


https://hu.pinterest.com/source/us.mc1811.mail.yahoo.com
https://hu.pinterest.com/source/youngkindergarten.blogspot.com
https://hu.pinterest.com/sarahmomof4boys/
https://hu.pinterest.com/source/ldscraftproject.com
https://hu.pinterest.com/Kimhuff5/

Ha ez tetszett, akkor lehet, hogy még ezek is tetszenének:

finommotorika

montessori finommotorika

montessori-csináld-magad-játék-egy tál-lencse

“Csináld magad Montessori játékok” bejegyzéshez 2 hozzászólás

    1. Szia!
      Nem nagyon szeretek kort írni, mert nagyon nagy különbség lehet a gyerekek fejlődése között. Montessori azt tanácsolja, hogy figyeljük a gyerekünket és próbáljunk aszerint eszközöket biztosítani nekik, hogy a lehető legtöbbet ki tudják hozni magukból. Én a saját gyerekemmel szeretek kipróbálni olyan dolgokat is, amiben esetleg még én sem hiszek, hogy meg tudja csinálni. Ha nem megy neki és nem is szeretné újra megpróbálni, akkor elrakom későbbre a játékot. Viszont előfordult, hogy ő maga ült le gyakorolni egy dolgot. 2 példát tudok. Az egyik a lego. Már 1 évesen kapott Duplot és bár nem tudta még összerakni, de imádta fogdosni a kockákat és 2-3 hónap múlva már rakosgatta. (A Duplo dobozára 1,5 év van írva egyébként.) A másik a kirakó. Nem is én, hanem az anyukám jött rá, hogy milyen ügyes a kisfiam a kirakóban és amikor már a 20 darabosat megtanulta kirakni, akkor vettem neki 40 darabosat. azzal az elején még voltak problémák, segítséget is kért, de aztán annyit gyakorolta, hogy rövid idő alatt abban is mester lett. Szóval figyelni, próbálkozni és nem ráerőltetni a gyerekre semmit, mert ő maga ki tudja választani, hogy mitől fejlődik éppen a legjobban. Én eszerint csinálom. 🙂 Remélem tudtam segíteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.