Montessori homokozó tálca

homokozo-talca

Óriási az érdeklődés a Montessori ihlette játékok iránt. Ma itt van megint egy! 😉
Ez egy olyan darab, ami jó eséllyel a legtöbb szülőt az őrületbe fogja kergetni a takarítási szükségletek miatt. Én azon az elven vagyok, hogy hagyom, hogy nagy rendetlenséget és koszt hagyó dolgokkal játsszon a gyerek, de igyekszem neki megtanítani a szabályokat, hogy hogyan is tegye azt. A mini kreatív tevékenységekhez (festés, gyurmázás, rajzolás stb…) van egy kis asztala és általában megkérem, hogy ott csinálja ezeket a dolgokat. Az esetek nagy részében be is tartja, de azért előfordul persze, hogy gyurmát takarítunk a padlóról, mert mikor izgatottan hozza megmutatni, hogy milyen finom “túrós buktát” sütött, akkor elpöttyen ez meg az.
Ez a Montessori ihlette homokozó tálca is arra lesz ítélve, hogy csak a kis asztalnál lehet majd vele játszani.

homokozo-talca-1

Az a lényeg, hogy kell egy tálca, amire tudtok annyi homokot, sót bármit rakni, hogy elfedje a tálca felületét és le kell rajzolni nekik alakzatokat, betűket, számokat, ami éppen eszetekbe jut és a gyerkőc belerajzolja utána a homokba.
Ez azért jobb (vagy inkább csak más), mint a papírra rajzolás, mert ugyanúgy fejleszti az érzékelést, mint mikor a smirglis számokat tapogatják és ezzel egyre többen egyet értenek, hogy ez a fajta, több érzéket is bevonó tanulás, sokkal hatásosabb, mint ha nem tapogatnának a kis ujjaikkal semmit.
homokozo-talca-2

Ha nem érdekli a gyereket, amikor megcsináljátok, akkor ne erőltessétek, de tartsátok észben, hogy van egy ilyenetek és időnként vegyétek elő, hátha már éppen belép abba az időszakba, hogy ez fogja érdekelni. Akkor viszont sokáig ki sem lehet majd mellőle robbantani. A gyerekek egyébként is imádnak a homokban turkálni.
Arra vigyázzatok, hogy ha van kicsi gyerek a háznál, akkor ne érje el a tálcát, nehogy egyen egy kis homokot vagy sót.

Jó szórakozást!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.