Montessori módszerek 2 – Az érzékelés fejlesztése, avagy mik azok a hengersorok?

montessori-hengersorok

A Montessori módszer alapja, hogy a kicsik megtanulják érzékelni a pici különbségeket is. Lehet itt szó az anyagok különbözőségéről, a virágok illatáról, a tárgyak súlyáról és hosszáról, a hangokról. Ami nekünk felnőtteknek evidenciának tűnhet, az nem biztos, hogy egy gyerek számára is az.

Maria Montessori nagyon sok eszközt fejlesztett az érzékelés fejlesztéséhez, ezek közül szeretném megmutatni Nektek most a hengersorokat.
Miért olyan fontos az érzékelés fejlesztése?

A fizikai tapasztalás szerepe

Minden, amit fizikálisan megtapasztalunk, sokkal mélyebb nyomot hagy bennünk, mint ha csak absztrakciókról beszélnénk. Vagy ha csak hallgatunk… Sokkal egyszerűbb például a kisebb-nagyobb fogalmát elmagyarázni a gyerekeknek úgy, hogy a kezükben tudnak fogni egy kisebb és egy nagyobb hengert. A tapasztalás ereje itt is nagyon erős. Ezen kívül a későbbiekre is nagyon nagy hatással lehet, ez a túlontúl egyszerűnek tűnő dolog. Például a matematika oktatásának megalapozásához.
A legjobb példa az az osztálytársnőm, aki matekból folyamatosan bukdácsolt. Egyszerűen képtelen volt ezt az elvont tudományt megérteni, főleg ha a geometriára került a sor, ott már teljesen el volt veszve. A kúpot már bohóc sapkaként magyarázták neki, a gúlát piramisként. Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha ez a lány, kisgyerekkorában tapasztalta volna meg, hogy hogyan aránylanak egymáshoz a dolgok, illetve foghatott volna a kezében kis fa kúpot vagy gúlát.
A részletek megfigyelésének fontossága

Nagyon fontos korán megtanítani a gyerekeknek, hogy hogyan tudnak különbséget tenni szinte azonosnak tűnő dolgok között, illetve azt, hogy mennyire fontos jól megfigyelni egy tárgy részleteit ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, hogy melyik hová passzol. Ez a fajta elmélyedés, önálló feladatmegoldás a személyiségre is nagyon jó hatással lehet. Ez – persze sarkítva – valami olyasmi, mint amikor a kém filmekben a titkos ügynököknek kifejlesztik azt a fajta megfigyelőképességet, hogy ha belépnek egy szobába, akkor a legkisebb részletig mindent megnézzenek, megjegyezzenek. Én sajnos nagyon sokszor hajlamos vagyok elsiklani részletek felett és ez gyakran okozott nehézséget mind a tanulás, mind a munkám közben. Jól jött volna gyerekkoromban egy pár érzékelést fejlesztő gyakorlat. 🙂

Hogyan is néznek ki ezek a hengersorok?

A hengersorok egyik változatával én nem is a Montessori, hanem a Pikler módszer kapcsán, a Pikler játéktéren találkoztam. A kisfiam kb. 9 hónapos korától 1,5 éves koráig jártunk oda és elképesztő volt számomra, amit ezekkel a hengerekkel művelt. 9 hónaposan még alig tudta megmozdítani azt a nagy fa hasábot, ami tartalmazta a hengersort és még inkább csak kiborogatta belőle a hengereket. Aztán idővel, ahogy minden alkalommal újra és újra leült vele játszani, egyre ügyesebb lett és egyre jobban fel tudta mérni, hogy melyik henger hová való és egyre többször találta meg a hengerek helyét, míg végül már készség szinten, szinte automatikusan rakta a jó helyre őket. (Egy idő után én emiatt, nem is értettem, hogy miért ül le még mindig emellé játszani, mikor már olyan jól tudja, de úgy tűnik a gyerekek imádják ezt a fajta tevékenységet. Ezt is jól kitalálták! 🙂 )
4 féle hengersor létezik. Mindegyiknek egy nagy, fél méteres tömör fa “tárolója” van. (Szerintem egyébként esztétikailag sem hagy maga után kívánnivalót.) Minden hengersor 10 hengert tartalmaz.

montessori-hengersorok

1. sorozat: A hengerek szélessége növekszik 1 cm-től 5,5 cm-ig. Minden henger ugyanolyan magas: 5,5 cm.

2.sorozat: A hengerek szélessége növekszik 1 cm-től 5,5 cm-ig. Ezzel egyidejűleg a magasság is növekszik. Ez azt jeleti, hogy a legkisebb hengernek 1 cm az átmérője és a magassága is és ugyanígy a legszélesebb a legmagasabb.

3.sorozat: A hengerek szélessége növekszik 1 cm-től 5,5 cm-ig. Ezzel egyidejűleg a magasság csökken. Tehát a legvékonyabb a legmagasabb és a legvastagabb a legalacsonyabb.

4. sorozat: A hengerek magassága növekszik, de minden henger ugyanolyan széles.

Hogyan játsszunk a hengersorokkal?

Mint mindegyik Montessori feladatnál, itt sem erőszakoljuk a gyerekre, hogy ezzel játsszon. Megmutathatjuk neki, hogy hogyan szedjük ki a hengereket és hogyan rakhatjuk vissza, de ha nem érdekli éppen, akkor visszarakhatjuk a polcra. Azt is jó megtanítani – főleg a picikéknek – hogy hogyan lehet biztonságosan szállítani. Azért egy fél méteres tömör fa hasábról van szó, van súlya… 🙂
Később a gyerek már önállóan veszi elő a hengersorokat. Nem kell segíteni neki, csak ha ő kifejezetten kéri. A hengersorokban az is jó, hogy az önellenőrzésre is kiválóak, így azonnal látják, ha valamit nem jól csinálnak és gondolkozhatnak a megoldáson, fejlődik a problémamegoldó képességük. Amikor már jól megy a gyerkőcnek az egy hengersorral való játék, akkor variálhatjuk őket. Amikor például 40 hengert kell visszarakni a helyére, az már egy felnőttnek is kihívás lehet.
A gyerekek meglepően szeretik ezt az eszközt. A mai napig az egyik legnépszerűbb Montessori játékként tartják számon.

Mit fejleszt?

1. Finommotorika: A hengerek kis fogantyúi úgy vannak kiképezve, hogy a gyerkőc úgy tudja megfogni, mintha a ceruzát fogná helyesen, így észrevétlenül a finommotorikára is hatással van.
2. Különbségek érzékelése, a kisebb-nagyobb fogalma: Ha nem csak elmondjuk nekik, hogy mit jelent, ha valami nagyobb a másiknál, hanem kézzel foghatóan megtapasztalják, játszanak vele, feladatot oldanak meg, az sokkal mélyebb tudást fog eredményezni. Így tulajdonképpen a matematika tanulást is alapozzák, hiszen tulajdonképpen mennyiségeket hasonlítanak egymással. Itt nem kacsacsőrt kell rakni, hanem jó helyre kell helyezni a hengert, ráadásul az önellenőrzés miatt még hatékonyabb a tanulás, hiszen, ha a tanárnéni javította ki a relációs jelet, attól még a kisgyerek nem biztos, hogy következő alkalommal már tudni fogja a jó megoldást.
3. Koncentráció: Nagyon oda kell figyelniük, hogy jó helyre rakják az egyes hengereket. Ettől az irányított figyelemtől nagyon nagy mértékben fejlődik a koncentrációs képességük, amit pedig nem is kell magyarázni, hogy miért fontos.
4. Problémamegoldás: mivel azonnal látják, ha hibáztak, ezért alkalmuk nyílik javítani, elgondolkodni rajta, hogy hová is kellene rakni azt a hengert. Ha pedig megoldották a problémát, akkor sikerélmény éri őket, így legközelebb is bátran próbálkoznak és nem félnek majd legközelebb sem hibázni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.