Montessori DIY – Finommotorika 2

montessori finommotorika

Még maradt pár Montessori finommotorika ötlet a tarsolyomban. Nézzétek csak!

Csipeszes-színpárosító

Maria Montessori a színek válogatásának is nagy jelentőséget tulajdonított az érzékelés fejlesztésében. Íme egy rém egyszerű színpárosító játék, ami ráadásul a kézügyességet is fejleszti. A feladat csak annyi, hogy a megfelelő csipeszt a neki megfelelő színre kell csiptetni.
Nekem nagyon nagy élmény volt látni, hogy a kisfiam a kezdeti kis ügyetlenkedések után mára már milyen ügyesen csipeszel, ráadásul a jó helyre.

finommotorika-11


Gombos-színválogatós

Sok színes gomb, amit a színének megfelelő tálkába kell rakni. Nem probléma, ha nincs a lentieknek megfelelő szuper színes, kivágott tálkátok. Néhány konyhai műanyag edény is tökéletes a célnak! Az sem baj, ha nem színesek. A feladat, hogy az egy színű gombokat egy helyre válogassa. Érzékelés, színek, koncentráció, kézügyesség… Kell ennél több? 🙂

Arra figyeljetek, hogy nehogy lenyeljenek egy-egy gombot!

finommotorika-10


Borsó válogatás

Régebben már írtam arról, hogy mennyire döbbenten álltam az előtt, hogy az én örökmozgó fiam, sok-sok percen keresztül eljátszott azzal, hogy lencsét kanalazott egyik tálból a másikba. A lenti játékhoz is lehet használni lencsét, vagy babot, vagy csicseriborsót, vagy zöldborsót…bármit, ami a konyhában éppen szembejön. A feladat az, hogy szét kell válogatni őket. Egyszerű és olcsó játék, hihetetlen koncentrációt igényel és néha még nekünk felnőtteknek is nehéz egy-egy kis szemet felvenni. Szuper fejlesztő!

finommotorika-4


Szívószál dugdosás

Én nagyon megörültem, mikor ezt megláttam,mert nekünk éppen ilyen eveszköz tartónk van. (Aki nem ismeri:a svéd bútorboltban olcsón beszerezhető…) A feladat szívószálak átdugdosása a szemközti lyukba. 🙂

finommotorika-13


Sóba írás

Ez a feladat már a betűk felismerését, írását is segíti. A kártyán szereplő betűket kell a sóba firkantani.

finommotorika-9


Betű gyurma

Még egy betűs feladat. Eleve a gyurmából kis golyók gyurása is nagyon jó a gyekőcök kezének, itt pedig kiegészül a feladat azzal, hogy egy betűt kell kirakni belőle. Persze bármelyik betűt felrajzolhatjátok, vagy más alakzatokat is. Nálunk a kisautó forma a menő. 🙂

finommotorika-12


Összegombolható lánc

Végül egy kicsit munkaigényesebb, a szülők és a gyerekek részéről is nagyobb koncentrációt igénylő játék. Textildarabokra vagy filcdarabokra kell gombot varni és a textil ellenkező végére akkora lyukat vágni, hogy bele tudják bujtatni a gombot. Ezután láncba lehet gombolni őket. A gyerekeknek mindig nagyon tetszik a lánckészítés. Én például gyermekláncfűvel is hihetetlenül szerettem játszani! Kicsit munkás, de megéri!

finommotorika-15

Jó szórakozást!

Ha ez a cikk tetszett, akkor esetleg ezek is érdekelhetnek:

 

montessori módszerfinommotorika

seta a vonalon

 

“Montessori DIY – Finommotorika 2” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Gratulálok, hogy Montessorihoz fordultál! Nagyon tisztellek és örülök neki! Örülök, hogy “hallok” rólad. Érdekelne, hogy most mit csinálsz, hogy’ élsz!
    A régi szeretettel Éva néni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.