Melyik játék milyen idős korban? – avagy az egyéni fejlődési ütem

melyik-jatek-mikor

A kérdés, amit legtöbben feltesztek nekem és amire legkevésbé tudok válaszolni: melyik játékot milyen idős korban adjuk a gyereknek? Ez nem azt jelenti, hogy irányelveket nem lehet megfogalmazni, de pontos kort nagyon nehéz mondani. Miért?
A gyerekek egyéni fejlődési üteme

Minden gyerek más és más ütemben fejlődik és máskor érnek el különböző mérföldköveket. Van aki korábban kezd járni, de későn beszél. Van aki pedig előbb mondókázik, mint, hogy elindulna.
Az, hogy a mi saját gyerekünknek mi való, úgy lehet a legjobban eldönteni, hogy figyelünk. Nem véletlen, hogy Maria Montessori és Pikler Emmi is erre biztatta a felnőtteket! Minél jobban ismered a gyermekedet, annál jobban tudod majd, hogy mi a jó neki és hogy mit mikor adhatsz oda neki. Például senki nem tudja nálad jobban, hogy még mindig a szájába vesz-e dolgokat és oda lehet-e adni neki olyan játékokat, amiben pici, lenyelhető részek is vannak. (Én ilyen szempontból egyébként mindig nagyon elővigyázatos vagyok…)
A megfelelő környezet megteremtése

A gyerekek akkor tudnak a legjobban fejlődni, ha megfelelően inspiráló környezetben lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a nevelőiknek, szüleiknek folyamatosan játszani kell velük, hanem hogy számukra is elérhető helyen a fejlettségüknek megfelelő játékok legyenek kirakva nekik, amivel tudnak önállóan is “dolgozni”. Ők ösztönösen tudják, hogy mikor melyik tulajdonságukat kell fejleszteniük, így azt fogják elővenni, amire éppen szükségük van.
Az a lényeg, hogy olyan játékkal tudjanak játszani, ami kihívás – tehát nem túl könnyű – de azért kisebb erőfeszítéssel meg tudják oldani. Így fejlődik a legjobban az önbizalmuk. Nagyon büszkék tudnak magukra lenni, ha megoldnak egy kicsit nehezebb feladatot. 🙂 Ha véletlenül túl nehéz dolgot adtunk nekik, akkor lehet nekik segíteni (éppen annyit, hogy utána egyedül tudjanak előre haladni), illetve el lehet nekik mondani, hogy még kell gyakorolniuk és nőniük egy kicsit, hogy meg tudják csinálni, mert ez ilyenkor még nehéz. Az a lényeg, hogy ha sikerük van, akkor is az erőfeszítést érdemes dicsérni és ha nem sikerül valami, akkor is arra jó buzdítani, hogy majd sok gyakorlással később menni fog.
Én általában azt csinálom, hogy olyan játékokat is adok a kisfiamnak, amiről még én sem feltétlenül gondolom, hogy tud játszani és hol meglepetések érnek, hogy milyen ügyes vele, hol elrakjuk egy időre a játékot és később, mikor meglátja és van kedve már hozzá, akkor előveszi magától.
Erre 2 példát szoktam mondani: az egyik a Duplo, a másik a kirakó.
1 éves szülinapjára vettem neki egy Duplo alapcsomagot. Semmi extra, csak kockák és még nem is nagyon tudott vele játszani. Viszont tetszett neki, hogy olyan szép színesek és nagyon sokat fogdosta őket és igyekezett összerakni őket. Olyan sokat gyakorolta, hogy végül 2-3 hónap múlva már el tudott kezdeni játszani vele “igazából”. 🙂
A kirakóra pedig nem is én, hanem anyukám jött rá. Ő vett először. Én azt mondtam, hogy “Áááá, ez nagyon bonyolult még egy ekkora gyereknek.” Egyszer csak megjelent anyukám és mondta, hogy “Akkor nézd meg a kisfiadat, hogy milyen ügyesen kirakózik.” És tényleg…tátva maradt a szám. Sikerült kiraknia és aztán szétszedte és vagy 10X újra kirakta. Ezután elkezdtem neki egyre több darabos dobozokat venni, így mindig van kicsit nagyobb kihívás. Ha már látom, hogy a jelenlegire ráunt és többé nem nagyon veszi elő vagy már olyan mesterien rakosgatja, hogy alig kell odanéznie, akkor jöhet a következő. Azért azt mindig megvárom, hogy az előzőt megfelelően kiélvezze. Na, ehhez kell az előző pontban emlegetett megfigyelés…

Biztonság

Akármit is adunk a gyereknek, mindig legyen ez a legfontosabb. Kicsi, lenyelhető dolgokkal vagy olyan játékokkal ne hagyjuk magára. illetve olyat sem szívesen adok neki, aminél az elem tartó rész nincsen lecsavarozva, mert ha egy elemet vesz a szájába, annak borzasztó következményei lehetnek. Plusz a zacskókat elrakni, hogy ne húzza a fejére… Stb… Mindig a biztonság az első!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.