Hogyan magyarázd a gyerkőcnek a törteket?

montessori-DIY-tortek

Maria Montessori azt az elvet hirdeti, hogy minél több érzéket vonunk be a tanulásba, annál könnyebb megértenünk dolgokat, annál jobban rögzül a tananyag. Ha látunk, tapintunk, mozgatunk esetleg hallunk, szagolunk dolgokat, akkor sokkal nagyobb hatása lesz az információnak, mintha valaki csak ledarálja nekünk, illetve csak olvastunk volna róla.
Ezt a jelenséget vizsgálta a Chicago Egyetem egyik professzora is. A kutatásuk lényege az volt, hogy azok a gyerekek oldanak-e meg jobban feladatokat, akik csak elolvassák (esetleg többször is) a feladatot, vagy azok, akiknél a mozgást, játékot is bevetnek. Természetesen arra jutottak, hogy az utóbbi esetben sokkal hatékonyabb volt a megértés, tanulás.

Még a felnőttek is általában inkább leírják a szöveges feladatokat, rajzolnak, hogy jobban átlássák a problémákat.

Ennek fényében ma azt szeretném bemutatni Nektek, hogy hogyan tudjátok a törteket minél szemléletesebben megmutatni a gyerkőceiteknek, ráadásul nagyon olcsó, otthon is elkészíthető eszközökkel.
Mit használjatok?

Az “eszköz” igazából pár darab papírtányér. Válasszátok ki, hogy milyen törtet szeretnétek bemutatni. Ha az 1/2-et, akkor osszátok 2 felé, ha az 1/3-ot akkor 3 felé, így tovább. Ragaszthattok, illetve festhettek is a részekre, de az egy egészhez tartozó részek ugyanolyan színűek legyenek. Vágjátok szét őket. Így valahogy:

montessori-tortek
via teachbesideme.com

Nagyon fontos, hogy legyen egy olyan tányér is, ami egyben marad, hogy meg tudjátok mutatni nekik, hogy az az egy.

Ez a játék nagyon jó arra, hogy tudatosuljon a gyerek fejében, hogy hogyan áll össze a részekből az egész és hogy megtanulja, hogy melyik részből mennyi kell, hogy ki tudjon rakni egy kerek egészet.
Feladatok, amiket végezhettek vele:

1. Mutassátok meg a gyerkőcnek, hogy hogyan passzolnak össze a megfelelő részek. Mondjátok el neki, hogy melyik az 1/2, melyik az 1/3, stb… Ezután hagyjátok, hogy megkeresse egyedül, hogy hogyan tudja kirakni a részekből az egészet. Az a legizgibb, ha összekeveritek őket és úgy kell kiraknia.

2. Azt is megmutathatjátok, hogy nem csak az egy féléből lehet kirakni az egyet, hanem például 1/2 +1/4 +1/4 is kiadhatja.

3. Ha már megy a kirakós és szeretnétek a szimbólumokat is megtanítani, akkor elővehetitek a gyerkőccel a füzetet és leírhatjátok az egyenleteket. Pl.: 1/2 + 1/2 =1 vagy 1/3 + 1/6 + 1/2 = 1 (Ezen az utóbbin most hirtelen nekem is el kellett gondolkoznom… :)) A grafomán gyerekek imádni fogják ezt a részt is és képesek lesznek akár több lapot is teleírni ilyesmivel. 🙂

4. Haladóknak meg lehet ugyanezt csinálni százalékokkal is…

Forrás: http://teachbesideme.com/fraction-flowers/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.